Babiše zachraňují důchodci, vypátral Respekt. Stačí mu prý rozdávat jim drobné

29.01.2019 21:08

Podle nových průzkumů, které si nechal zhotovit týdeník Respekt ve spolupráci se sociologem Danielem Prokopem, se hlavní voličská základna ANO skládá především z důchodců. U hnutí ANO tvoří důchodci až 45 procent hlasů. Za tento nárůst prý ANO vděčí cílené politice na tuto voličskou skupinu. „Z hlediska politického marketingu pro Babiše dává větší smysl hromadit v rozpočtu co nejvíc peněz a rozdávat, ne snižovat daně,“ analyzuje autor článku Jiří Nádoba.

Babiše zachraňují důchodci, vypátral Respekt. Stačí mu prý rozdávat jim drobné
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Rozbor volebních preferencí agentury Median pro Respekt zpracoval její spolupracovník, sociolog Daniel Prokop. Babišova obliba u důchodců dosahuje podle tohoto průzkumu až 45 procent.

Anketa

Žaluje Jaromír Soukup Noru Fridrichovou a ředitele ČT Dvořáka oprávněně?

92%
8%
hlasovalo: 9893 lidí
Tato obliba hnutí ANO premiéra Andreje Babiše je zřejmě zapříčiněna jeho politikou, která právě na tuto skupinu voličů míří. Do konce volebního období ANO slibuje důchod ve výši 15 tisíc. Daniel Prokop zdůvodnil, proč se namísto slibovaného odbourání superhrubé mzdy a s tím spojené snížení daně z příjmu Babiš zaměřil na důchody a jiné úlevy nepracujícím: „Mezi voliči ANO tvoří 45 procent důchodci a celkem cca 50 procent skupiny, které nepracují, tedy důchodci, studenti, nezaměstnaní nebo lidé v domácnosti či na rodičovské.“ Zaměstnanci s platem přes 20 tisíc čistého, kteří by na snížení daní vydělali nejvíc, naopak ve voličské základně ANO tvoří jen čtvrtinu. „Z hlediska politického marketingu tak pro Babiše dává větší smysl hromadit v rozpočtu co nejvíc peněz a rozdávat, ne snižovat daně,“ analyzuje autor článku Jiří Nádoba.  

Podle Prokopa však za sympatie starších voličů ANO nevděčí pouze rozhodnutím o rychlejší valorizaci penzí či loňské slevě na jízdném, nýbrž také zdůrazňováním věcí, které starším ročníkům konvenují, jako je silný stát, efektivní řízení, částečná kritika polistopadových poměrů nebo kulturní konzervativnost, třeba v otázkách migrace. Prokop také zdůraznil, že vliv na oblibu Andreje Babiše může mít i jeho prezentace v médiích, kde se s ním starší voliči dokážou „ztotožnit“.

Obliba Andreje Babiše u starších voličů je také jednou z příčin propadu levice, neboť na stejnou voličskou skupinu cílily i ČSSD a KSČM. U ČSSD tvoří dál důchodci skoro polovinu voličů, u KSČM až 71 procent.

Tuto tendenci můžeme pozorovat i v nejnovějších průzkumech. Ve čtvrtek zveřejnila volební model společnost Median, z něho vyplývá, že by ANO získalo až 30 % hlasů. Na mírné posílení hnutí ANO mělo podle agentury vliv utichnutí kauzy kolem syna premiéra Andreje Babiše. „ODS po mírném oslabení v říjnu překročila hranici patnáctiprocentní podpory a upevňuje pozici nejsilnější opoziční strany. Piráti potvrzují nárůst preferencí z loňského podzimu a zůstávají na hladině kolem 13 procent,“ okomentovala svůj průzkum agentura Median. Průzkum od konkurenční agentury CVVM Babišovi přisoudila podobný zisk, a to až 31 procent.

Celý článek si můžete přečíst ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…