Babiši! Europoslanec z TOP 09 zašťoural a je z toho další problém. Tentokrát miliardy

20.05.2020 15:47

Podle webu Seznam Zprávy by holding Agrofert měl přijít o další miliardy z evropských dotací. Státní fond je Agrofertu sice stále vyplácí, ale po bruselské interpelaci europoslance Luďka Niedermayera (TOP 09) se to zdá být ještě problematičtější.

Babiši! Europoslanec z TOP 09 zašťoural a je z toho další problém. Tentokrát miliardy
Foto: Facebookový profil Andreje Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš (ANO) se chlubí trikem od armády

Audity Evropské komise zpochybnily nároky Agrofertu na dotace z Evropské unie kvůli tomu, že společnost má nadále ovládat předseda vlády Andrej Babiš. O Babišův „střet zájmů“ se v Bruselu vedou spory po celou dobu jeho působení v politice, v tomto volebním období proti němu na evropské úrovni aktivně vystupovali zejména čeští Piráti.

Anketa

Kdo víc přispěl ke zvládnutí koronakrize?

hlasovalo: 17745 lidí

Nyní se však vede spor, co má pod tyto „zakázané“ dotace vlastně spadat. Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhoduje o rozdělení dotací v ČR, se drží výkladu, že omezení by se neměla vztahovat na tzv. „přímé platby“. Ty jsou vázány na obdělávanou půdu, nikoliv na firmu, která na nich hospodaří. Proto na ně podle SZIF nelze uplatňovat omezení týkající se hospodařících firem.

„Co se týká pravidla o střetu zájmů dle čl. 61 nového finančního nařízení, tak jej Evropská komise na přímé platby neuplatňuje. Tyto platby, které jsou financované z rozpočtu EU, platí Komise bez omezení,“ sdělila mluvčí fondu Lenka Rezková na dotaz webu Seznam Zprávy.

CELÝ TEXT ZDE

Agrofert, jak vyplývá z výroční zprávy za rok 2018, měl čerpat 1,5 miliardy na „provozních dotacích“, což jsou většinou právě přímé platby. Na investiční dotace měl čerpat pouze zhruba čtvrt miliardy.

O dotace pro Agrofert se však začal v Bruselu zajímat europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09). Ten adresoval Evropské komisi písemnou interpelaci, zda se nařízení EU, omezující čerpání dotací kvůli střetu zájmů, týká i přímých plateb. V odpovědi bylo uvedeno, že se čl. 61 příslušného ustanovení týká i přímých plateb a i ty jsou tedy u osob ve střetu zájmů omezeny.

Zároveň Komise přidala hrozbu, že pokud se dotčená osoba nepřizpůsobí pravidlům, hrozí, že dotace bude muset vracet.

Státní zemědělský intervenční fond podléhá kontrole Ministerstva financí. Na provádění části své kontrolní činnosti si příslušný odbor najímá společnost BDO CA.

ODPOVĚĎ EK NA INTERPELACI


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…