Babiši, je to zlé: Čapí hnízdo nekončí. Opět hrozí vězení. A už to jede...

04.12.2019 13:22

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman po třinácté hodině odpoledne předstoupil před novináře a oznámil, zda sáhne k obnově kauzy firmy Čapí hnízdo.

Babiši, je to zlé: Čapí hnízdo nekončí. Opět hrozí vězení. A už to jede...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V kauze Čapí hnízdo jde o podezření z účelového čerpání dotace určené výhradně pro malé a středně velké podnikatele

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) byl několik let stíhanou osobou podezřelou ze spáchání dotačního podvodu v kauze firmy Čapí hnízdo spadající pod holding Agrofert. Státní zástupce Jaroslav Šaroch však v tomto roce rozhodl, že Babiš v kauze firmy Čapí hnízdo sice jednal účelově, ale k trestnému činu nedošlo. A trestní stíhání zastavil.

Anketa

Chcete, aby Babiš skončil za Čapí hnízdo v kriminále?

10%
78%
hlasovalo: 14771 lidí

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman měl možnost řízení obnovit. Prezident Miloš Zeman konstatoval, že když se tak stane, tak sám trestní stíhání zastaví skrze svou pravomoc – abolici.

A ve středu odpoledne Pavel Zeman promluvil. Na úvod novinářům sdělil, že na některé informace jistě má veřejnost právo, protože stíhanou osobu byl i premiér této země Andrej Babiš (ANO), ale Zeman si prý i tak vyhrazuje právo některé záležitosti ponechat bez komentáře.

„Byly zjištěny určité nedostatky v rovině skutkové a v rovině právní,“ začal Zeman a kritizoval tak práci Jaroslava Šarocha. Oznámil, že v případě Andreje Babiše přehodnotil Šarochův verdikt a jeho rozhodnutí zrušil. Inženýr Babiš a Jana Mayerová jsou znovu obviněnými osobami,“ oznámil Pavel Zeman.

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí

„Zároveň musím konstatovat po studiu tohoto spisu, že kriticky je třeba hodnotit i ROP Střední Čechy,“ vysvětlil Zeman s tím, že by čekal, že už na počátku by čekal důkladnější kontrolu toho, zda měla firma Čapí hnízdo na dotaci nárok.

Věc se tedy vrací do přípravného řízení a policie bude muset znovu pověřovat důkazy a státní zástupce Šaroch je bude muset znovu vyhodnotit. Zeman v současné chvíli není důkazní situace dána tak, aby věc mohla být obžalována, nebo zastavena. Tyto osoby se staly opětovně obviněnými, a to ve stádiu vyšetřování. Mé částečné zrušení nepředjímá, jaký má být výsledek trestního řízení,“ zdůraznil.

Anketa

Měl by Andrej Babiš kvůli auditu EU odstoupit?

10%
90%
hlasovalo: 30442 lidí

Samotný spis kauzy Čapí hnízdo o několika desítkách svazků Zeman studoval tři týdny a podle svých slov se s případem seznámil velmi podrobně. Během tiskové konference však několikrát zdůraznil, že u Andreje Babiše ani Jany Mayerové nechce výsledek obnoveného trestního stíhání jakkoli předjímat. Při svém rozhodování se prý nezabýval ani možností, kterou nastínil prezident Miloš Zeman, to jest, že v případě obnovy případu trestní stíhání premiéra zarazí.

Víc než jedenkrát během tiskové konference také řekl, že se případ vrátí na stůl Jaroslava Šarocha, protože Zeman předpokládá, že Šaroch tento případ zná. Nechtěl také stanovovat nějaké lhůty, do kdy musí Šaroch svůj nový verdikt vynést.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček uvedl, že prezident Zeman se vyjádří ve čtvrtek v pravidelném pořadu na televizi Barrandov.

Z redakce ČT reagoval jako první Marek Wollner, který avizoval, že příběh rozhodně nekončí: „Věc se vrací do přípravného řízení, do fáze vyšetřování,“ nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Tou věcí se myslí Čapí hnízdo. Příběh nekončí, ale pokračuje.

A okamžitě reagoval i karikaturista TMBK, publikující na webu magazínu Reflex.

„Co se ještě musí stát?“ ptal se senátor Ivo Valenta. Podle něj má Andrej Babiš skutečně závažný problém. Kumulace problémů s auditem, podle kterého mají jeho firmy, zaparkované ve svěřenském fondu, vracet stovky milionů z evropských dotací, a rozhodnutí Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, kterým znovu otevírá jeho trestní stíhání kvůli Čapímu hnízdu, prý tvoří třeskutou směs.

„Takže v tuto chvíli má Česká republika premiéra, který je trestně stíhaný, je v bezprecedentním střetu zájmů, díky kterému hrozí naší zemi velké problémy při čerpání evropských dotací, a tedy i reálné ekonomické škody,“ shrnul senátor.

V takové situaci nevidí jiné východisko, než je demise Andreje Babiše.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…