Babišova vláda je stejně bojechtivá jako rakousko-uherský generální štáb v roce 1914, tvrdí Bašta

15.04.2018 7:00

Někdejší český velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta vzpomíná na rok 1962, kdy se svět obával, že kubánská krize skončí válkou. V souvislosti s útokem v Sýrii prý Baštu navštívil stejný strach. Jen teď impulzivní vládce, který ohrožuje svět, podle exdiplomata nesedí v Kremlu, ale v Bílém domě.

Babišova vláda je stejně bojechtivá jako rakousko-uherský generální štáb v roce 1914, tvrdí Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

V roce 1962 prý bylo Baštovi čtrnáct let. Žil v Žatci v ústeckém kraji a ve vzduchu cítil jakési napětí. Lidé tušili, že může přijít válka. Ač mu bylo teprve čtrnáct, cítil prý, že válečný štváč nesedí ve Washingtonu, jak to hlásala tehdejší propaganda, ale v Moskvě. Jako mladík tehdy Bašta vzhlížel k J. F. Kennedymu a věděl, že válka je vůl. Sovětský svaz se tehdy pokoušel dostat rakety na Kubu a odtud ohrožovat svého rivala – Spojené státy.

Dnes se Baštovi vzpomínky na rok 1962 vracejí, jen se mu zdá, že to, co se dřív dělo na Východě, se dnes děje na Západě. „Někdejší Východ i se svými hony na čarodějnice se přestěhoval na Západ, kde se ze slova mír stalo něco nepatřičného. Jediné, co zůstalo stejné v karibské a chemické krizi, jsou racionálně uvažující vojáci na obou stranách, kteří opravdu vědí, že válka je vůl, proto ještě dokážou šlápnout na brzdu,“ napsal Bašta v komentáři pro První zprávy.cz.

Baštovi přijde zajímavé, že se Evropa znovu rozdělila na dva tábory. Jeden údajně tvoří politici toužící po válce. Bašta má za to, že v něm sedí britská premiérka Theresa Mayová, francouzský prezident Emmanuel Macron, a dokonce i český premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Zdrženlivější tábor, který se do války rozhodně nehrne, vede německá kancléřka Angela Merkelová. Pro Baštu překvapivě.

„Česká vláda v demisi je stejně bojechtivá jako rakousko-uherský generální štáb v roce 1914 a Jakešovo vedení před listopadem. V případě konfliktu se dá očekávat, že bude i stejně schopná. Nejspíše to také patří českým historickým tradicím,“ uzavřel Bašta.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …