Babišovu výzvu k sázení bude řešit ministerstvo. Reklama na hazard má pravidla

31.01.2023 17:00

„Byl jsem ve Fortuně, kurz je 12. Vsaďte si 1 000 Kč a přijďte všichni volit, vyhrajete 12 000 Kč. Babiš vždycky pomáhá, za Babiše bude líp,“ napsal ve čtvrtek na Twitteru tehdy prezidentský kandidát Andrej Babiš. Nyní, jak píše server iROZHLAS.cz, tuto jeho výzvu prověří Ministerstvo financí. Policie již dostala několik podnětů.

Babišovu výzvu k sázení bude řešit ministerstvo. Reklama na hazard má pravidla
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci po porážce v prezidentských volbách

Babiš totiž svou výzvou mohl porušit zákon o regulaci reklamy. Ministerstvo se tedy rozhodlo prověřit případné porušení zákona. „Čistě z pohledu zákona o hazardních hrách, kterého jsme gestorem, obecně nespatřujeme v daném prohlášení porušení zákona, které by mohlo být sankcionováno,“ řekl k tomu mluvčí Ministerstva financí Tomáš Weiss s tím, že je nicméně otázkou, zda se nemohlo jednat o reklamu na hazardní hru v rozporu se zákonem o regulaci reklamy. Podle něj by taková reklama měla obsahovat sdělení o zákazu účasti osob mladších osmnácti let a také zřetelné varování, že účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

„Co se týče podnětů od Policie České republiky, jakmile Ministerstvo financí tyto podněty obdrží, budeme se jimi v rámci naší gesce neprodleně zabývat,“ doplnil Weiss.

Podle hlavního bookmakera Fortuny Michala Hanáka se řada lidí skutečně po Babišově výzvě zaregistrovala a následně na něj i sázela. A to sumy od pěti set korun do vyšších desetitisíců. 

„Pokud skutečně existuje člověk, který vsadil poslední peníze, doloží, že je v nějaké podobné obtíži, nevěřím tomu, že Andrej Babiš vůči tomu zůstane imunní,“ řekla k tomu v rozhovoru pro server iROZHLAS.cz místopředsedkyně hnutí. Babiš byl totiž za svůj tweet kritizován. Schillerová zároveň dodala, že šlo ze strany Babiše o nadsázku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stíhá policie i extrémisty, kteří narušovali mítinky p. Babiše?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 31.01.2023 17:15:16
Tam by měli asi začít.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…