Babišův analytik Macháček vzkazuje do Moskvy: Váš vliv končí. Ani Ukrajinu už ovládat nebudete

23.04.2016 10:36

Nad tím, zda je současné Putinovo Rusko zemí na pokraji ekonomického kolapsu, nebo je to země, která se znovu etabluje na geopolitické scéně, se v dnešních Lidových novinách zamýšlí publicista Jan Macháček.

Babišův analytik Macháček vzkazuje do Moskvy: Váš vliv končí. Ani Ukrajinu už ovládat nebudete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Podle něj je zjevné, že na Ukrajině Rusko prohrálo. Ruské tajné a vojenské služby totiž špatně odhadly vývoj kolem Majdanu, špatně odhadly i udržitelnost Janukovyčova režimu a přecenily podporu Ruska obyvatelstvem ukrajinských východních regionů. „Ať už se bude Ukrajině ekonomicky dařit jakkoli, ať už boj s korupcí a zápas o reformy zvládne či ne, do ruského područí se už těžko vrátí,“ myslí si Macháček.

Na druhou stranu uznává, že na to, jak prudký pokles cen ropy nastal, zvládla jej ruská ekonomika ještě docela dobře. Navíc nízká cena ropy neposílila opozici vůči Putinovi. A pokud půjde cena ropy nahoru, ruská – na ropě závislá ekonomika – se zase vzpamatuje.

Místo tanků a letadel stačí Rusku internet

Macháček se také domnívá, že Rusko ke znovudobývání své sféry vlivu dnes nepotřebuje tanky a letadla, ale stačí mu ropovody a plynovody. „Zvláště plynovody mají fungovat jako kleště a dělit evropské země na obchodní partnery (Německo, Itálie) a země více závislé (například Slovensko),“ píše publicista.

Světová energetická revoluce nicméně naznačuje, že ani s plynovody vývoz ruského vlivu tak snadný nebude.

Podle Macháčka ale Rusko k šíření sféry vlivu možná nepotřebuje ani tanky, ani plynovody. Možná je tankem či bombardérem moderní doby internet. Zde prý Rusko dokonale šíří atmosféru hodnotového chaosu i toho, že všem jde jen o moc a o peníze, nikoli o nějaké hodnoty, že západní liberální demokracie je dekadentní apod. „Novým příkladem je, že ruské dezinformační servery se nyní soustředí na Británii a Brexit a straší Angličany, že jejich ženy budou osahávány jako ty německé na silvestra apod.,“ uvádí Macháček.

Lepší vývoj nelze v Rusku po Putinovi čekat

Podle jeho názoru zůstane z globálního pohledu vliv Ruska omezen už proto, že to je země s doslova tragickým demografickým vývojem a tempem stárnutí obyvatelstva. Světu budou sice ještě dlouho dominovat Spojené státy a stále více Čína. V naší části Evropy, ve své bývalé sféře vlivu ale zůstane Rusko silné i aktivní.

Špatné podle Macháčka je, že na nějaký lepší vývoj v Rusku po Putinovi nelze spoléhat. „Například šéf ruských bezpečnostních složek Alexandr Bastrykin před pár dny prohlásil, že si Rusko má přestat hrát na demokracii a inspirovat se Čínou,“ podotkl publicista.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…