Bakalovo království: Cenzura, peníze a placené dobro. Obvinění

22.11.2021 7:52 | Komentář

V dalším dílu svého pořadu Aby bylo jasno se Jana Bobošíková opřela do webu Aktuálně a vydavatelství Economia, který ho provozuje. Jednak za to, že s blogery z řad Zdravého fóra a Pro Libertate ukončilo spolupráci. A také upozornila, že Economia je už jedenáct let ve ztrátě a ptala se, proč Zdeněk Bakala provozuje tak dlouho ztrátový podnik. Navíc, cenzuru prý nejraději provozují studenti.

Bakalovo království: Cenzura, peníze a placené dobro. Obvinění
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentka ISDE, Jana Bobošíková

Anketa

Líbil se vám proslov Karla Janečka na Českém slavíkovi?

61%
28%
hlasovalo: 33585 lidí
První kauza, kterou Jana Bobošíková rozvíjela, byl konec některých blogerů na webu Aktuálně.cz, což sarkasticky označila za koalicí SPOLU slibované přiblížení se Západu, kde některé myšlenky také mizí z veřejného prostoru. Konkrétně jde o členy organizací Zdravé fórum a Pro Libertate, lékaře Jana Hnízdila, režiséra Jana Tománka a advokátku Janu Zwyrtek Hamplovou.

Bobošíková podotkla, že šéfredaktora Aktuálně.cz Josefa Pazderku na tyto blogy upozornil Jan Štern, producent České televize a bývalý poslanec, který se zároveň radoval, že blogy s „údajně nepravdivými, zavádějícími a neúplnými informacemi“ už nebudou dále v provozu. Dodala, že Štern je přitom samizdatový autor.

„Cenzura tří veleúspěšných blogerů na Bakalově webu velký rozruch nevyvolala. Zastalo se jich pár lidí, drtivá většina mlčela a někteří, jak pánové Štern, Honzák nebo redaktor Šídlo ze Seznam Zprávy s krokem Bakalova serveru souhlasili. Pár lidí si na sociálních sítích povzdechlo, ale jinak je ticho. Čím to je? Je nám to 32 let po sametové revoluci jedno? Bojíme se? Nebo jsme si zvykli? Proč odmítáme věcně diskutovat? Proč raději nálepkujeme a vytlačujeme lidi jiných názorů z veřejného prostoru? Jsme hloupí, líní, nevzdělaní anebo všechno dohromady? Jak se stane, že člověk, který sám před rokem 1989 psal do samizdatu, aby unikl cenzuře, teď volá po umlčování druhých? Odpověď neznáme,“ pravila Jana Bobošíková.

Jak prezidentka ISDE upozorňuje, často jsou to studenti nebo studentky, kdo volají po cenzuře a ostrakizaci, například v případě bývalého mluvčího filozofické fakulty Petra Kukala, který ženy v rouškách přirovnal k perským princeznám a po stížnosti studentek přišel o místo. Student David Pavlorek, člen ČSSD a úředník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, zase uspěl se stížností na knihu jednoho z pedagogů Univerzity Karlovy, ve které se vyjadřoval o migrační krizi, takže teď není kniha k dispozici na e-shopu UK. A zmínila i nastupující poslankyni Barboru Urbanovou, která svého času jako studentka protestovala proti tomu, aby na VŠE vystupovali ministři Babišovy vlády. Přitom byla asistentkou předsedy STANu Víta Rakušana.

Jana Bobošíková upozorňuje, že svoboda názorů je zakotvena v Ústavě. „Svoboda se nedá ani koupit, ani zdědit, ani nařídit, a ani vylobbovat. O svobodu se musí každodenně usilovat. A někdy i bojovat,“ říká a dodává, že na stránkách pořadu Aby bylo jasno zakládá blog bez cenzury.

K vydavatelství Economia, které provozuje web Aktuálně.cz a vydává Hospodářské noviny a Respekt, měla Bobošíková připravený ještě jeden segment. Opřela se do prohlášení tzv. Bakalových médií, že jsou svobodná a nezávislá, a namítla, že na upozornění bývalého poslance ukončují spolupráci s blogery.

Prezidentka ISDE upozornila, že Economia je už jedenáct let let ve ztrátě a dohromady vytvořila ztrátu půl miliardy korun. „Je evidentní, že Economia není podnik pro tvorbu zisku, ale pro tvorbu vlivu,“ usuzuje. Což prý přiznala i předsedkyně představenstva nakladatelství Zuzana Řezníčková, když řekla, že Economia se „ve Zdeňkově portfoliu nyní už řadí spíše k filantropickým aktivitám než k byznysovým“.

Zmíněná Řezníčková je také v čele dozorčí rady Bakala Foundation, tedy rodinné nadace Bakalových. Tato nadace pak podporuje například neziskovku Člověk v tísni. A letos v listopadu s ní spustila projekt mediální výchovy pro žáky základních škol. „Když si vzpomenu, jak Člověk v tísni uvozoval své výukové programy tím, že sundával ze zdi portrét prezidenta Miloše Zemana, mají se žáčci na co těšit,“ rýpla si Jana Bobošíková.

A dodala, že Economia je ve ztrátě, i když dostává státní zakázky, například Ministerstvo práce a sociálních věcí letos nakoupilo propagační prostor na webu Aktuálně nebo v Hospodářských novinách za půl milionu korun.

„Zdaleka nejrafinovanější je redakční článek v tištěných Hospodářských novinách, který na základě smlouvy za celkem téměř 850 000 korun propagoval vládní agenturu CzechInvest. Jde o srdceryvný příběh o mladém Rusovi, kterému se podnikání v České republice výrazně zkomplikovalo, protože se neobrátil právě na CzechInvest. Čtenář tištěných Hospodářských novin přitom neměl nejmenší ponětí, že čte pouze propagaci, kterou si navíc sám z daní draze platí,“ informovala Jana Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…