Bankéři vyčíslili, kolik nás bude stát Stanjurův balíček

04.08.2023 16:02 | Monitoring

Česká národní banka dnes představila novou ekonomickou prognózu. Podle ní kvůli vládnímu konsolidačnímu balíčku přijde česká ekonomika o 70 miliard korun, uvedl to viceguvernér ČNB Jan Frait při setkání s analytiky.

Bankéři vyčíslili, kolik nás bude stát Stanjurův balíček
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Viceguvernér ČNB Jan Frait na základě prognózy centrální banky uvedl, že v případě schválení vládního konsolidačního balíčku dojde v následujícím roce ke snížení dynamiky růstu české ekonomiky a to o 0,9 procentního bodu.

Hlavní zdroj poklesu růstu HDP v důsledku schválení tzv. ozdravného balíčku - opozici často nazývaného jako daňový balíček - bude podle prognózy snížení takzvaného disponibilního příjmu domácností.

Kvůli růstu daňové a odvodové zátěže budou mít domácnosti méně finančních prostředků, s nimiž mohou volně nakládat. Podle Fraita se tyto nižší výdaje domácnosti pak zásadně promítnou v celkově slabším výkonu ekonomiky.

Podle prognózy ČNB přijde v souhrnu česká ekonomika při poklesu růstu o 0,9 procentního bodu v příštím roce o zhruba 70 miliard korun, uvedl viceguvernér ČNB Jan Frait.

Konsolidační balíček mimo jiné zvyšuje daň z příjmu právnických osob z 19 na 21 procent, slučuje na 12 procent snížené sazby DPH, které nyní činí deset a 15 procent a mění rozložení některých položek v sazbách DPH. Zavádí také odvod na nemocenské pojištění zaměstnanců nebo ruší řadu daňových výjimek, mimo jiné slevu na školkovné nebo slevu na studenta. Zavádí rovněž nový státní koeficient u daně z nemovitosti. Součástí je i úprava spotřebních daní, daně z hazardu nebo snížení státní podpory stavebního spoření.

Vláda chce dokončit legislativní proces konsolidačního balíčku do konce roku, aby balíček mohl začít platit v příštím roce.

ČNB ve své prognóze zároveň mírně zhoršila odhad celkového zadlužení vládního sektoru pro letošní rok na 44,1 procenta HDP, když v květnu předpokládala 44 procent. Loni bylo zadlužení 44,2 procenta HDP. V příštím roce se podle prognózy centrální banky zadlužení mírně sníží na 44 procent HDP, v roce 2025 podle odhadu dále klesne na 42,7 procenta HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolik je zemí, kde o státní kase pečuje elektrikář, nebo jiný neumětel?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegusta , 04.08.2023 16:07:21

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…