Barack Obama: Velím nejsilnější armádě, jakou kdy svět spatřil. Ale žádné revoluce nikde neděláme, to samo

29.09.2015 11:31

Americký prezident Barack Obama ve svém projevu na půdě OSN zdůraznil, že Spojené státy jsou připraveny spolupracovat s Íránem, Ruskem i Čínou a necítí vůči svým starým protivníkům žádnou zášť. Sankce proti Rusku prý nebyly uvaleny jako trest, ale mají pouze zajistit dodržování současných globálních pořádků. Obama zároveň opět zmínil, že Asad bude muset dříve či později odejít.

Barack Obama: Velím nejsilnější armádě, jakou kdy svět spatřil. Ale žádné revoluce nikde neděláme, to samo
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Anketa

Andrej Babiš se postavil proti uprchlíkům. Co vy na to?

hlasovalo: 9268 lidí

Podle Obamy přijímá jeho vláda skutečnost, že Spojené státy musí spolupracovat se všemi národy světa. A to i s těmi, které porušují mezinárodní normy nebo lidská práva. „Ve 21. století je něco takového nutností. Pokud nemůžeme efektivně spolupracovat, budeme muset společně nést negativní následky takového jednání. To platí i pro Spojené státy, bez ohledu na to, jak silná je naše armáda. Chápeme, že naše země nemůže vyřešit světové problémy samotná. V Iráku jsme utrpěli tvrdou lekci a je nám jasné, že bez spolupráce to nejde,“ prohlásil Obama s tím, že s Čínou ani Ruskem nevedou USA spory, jež jsou předem dané a tedy neměnné. „Budeme však i nadále hájit základní mezinárodní kodex chování,“ dodal americký prezident.

„Velím nejsilnější armádě, jakou kdy svět spatřil. V případě nutnosti nebudu váhat chránit naši zemi a spojence proti násilí,“ zdůraznil zároveň Obama a vyjádřil se také k sankcím uvaleným proti Rusku. Jejich hlavním účelem dle jeho názoru není jen trestat Moskvu, ale slouží především k udržení globálního uspořádání. „Amerika nesleduje na Ukrajině žádné své ekonomické zájmy. Jsme si vědomi vzájemných historických vztahů mezi Ruskem a Ukrajinou. Nemůžeme však ignorovat skutečnost, kdy je porušována svrchovanost a územní celistvost jednoho národa. Přejeme si silné Rusko, jež s námi bude spolupracovat na posílení mezinárodního systému jako celku,“ vyjádřil se Barack Obama k postojům své země vůči Rusku.

Anketa

Co bude dle vašeho odhadu největší problém pro Českou republiku na konci roku?

hlasovalo: 8710 lidí

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Vedle vztahů s Ruskem se americký prezident zmínil také o nedorozuměních s Čínou. „Spojené státy nesledují žádné své zájmy ani v Jihočínském moři. Výjimkou jsou případy, kdy jsou ohroženy základní globální svobody. Nevznášíme v tomto regionu žádné územní nároky. Ale jako každý národ máme zájem na tom, aby byly dodržovány zásady svobodného pohybu po moři,“ vysvětloval Obama. V obecnější části svého projevu americký prezident rovněž konstatoval, že éra diktátorů se na počátku 21. století chýlí ke svému konci. Uznal jisté pochybení Spojených států a spojenců, když konstatoval, že při přechodu od diktatury k demokracii je nutné dbát více o to, aby tyto země naopak neupadly do ještě většího chaosu.

Konkrétně Obama připustil, že Američany vedená koalice měla udělat více pro udržení pořádku v Libyi po pádu Kaddáfího režimu. „Stejně tak má svět povinnost pomoci při obnově Sýrie poté, co bude Asad nevyhnutelně připraven o moc. Postupný pád diktatur po celém světě nemůže nic zastavit. Diktatury jsou nestabilní a v jakékoli z nich dříve či později zažehne jiskra revoluce. Můžete věznit své odpůrce, ale není možné uvěznit myšlenky. Nemůžete zakrýt pravdu lží. Za těmito revolucemi nestojí žádné spiknutí řízené Spojenými státy, při kterém bychom podporovali jednu či druhou stranu. Za tím stojí moderní technologie, jako jsou sociální média a také nepotlačitelná touha lidí po celém světě zvolit si svobodně způsob, jakým bude řízena jejich země,“ uzavřel Obama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…