Bárta si na policii nedokázal vzpomenout, jak došlo k předání obálek s penězi

11.01.2012 10:38

Detektivové vyšetřují podezření z korupce ve Věcech veřejných. Stále není jasné, kdo lže a kdo mluví pravdu. Podle deníku MF Dnes znevěrohodňuje policejní spis téměř všechny hlavní aktéry kauzy – šéfa poslaneckého klubu VV Víta Bártu i jeho předchůdkyni na tomto postu Kristýnu Kočí, která korupci ohlásila.

Bárta si na policii nedokázal vzpomenout, jak došlo k předání obálek s penězi
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

MF Dnes se dostala k policejním materiálům. Podle nich je důvěryhodnější Kristýna Kočí, která popsala, jak jí Bárta předal 500 tisíc korun v pětitisícových bankovkách. Detektivové proto navrhli obžalovat Víta Bártu z uplácení poslanců a kupování jejich loajality. K soudu půjde také poslanec Jaroslav Škárka, někdejší Bártův kolega, kvůli přijímání úplatků.

Selhání na detektoru lži bylo způsobeno velkým tlakem, tvrdí Kočí

Kočí přitom nemluvila pravdu na detektoru lži. Klíčové odpovědi, které se týkaly předání peněz a jejich účelu, byly detektorem vyhodnoceny jako lež. Na tajné nahrávce Kočí také mluví o plánování puče uvnitř VV.

Selhání u detektoru lži Kočí hájí tím, že byla pod velkým tlakem. Policisté jí dali za pravdu, navíc poukázali na to, že neměnila výpovědi, popisovala detaily a měla mnoho podpůrných důkazů a svědků. Detektivové také ocenili, že se Kočí testu vůbec podrobila na rozdíl od Bárty. Píše MF Dnes.

To už si nepamatuji, odpovídal Bárta na otázky o předávání obálek s penězi

Bárta ovšem vypovídal na policii, celkem třikrát, ale nepodařilo se mu přesvědčit kriminalisty.

Mluvil o tom, že Kočí a Škárkovi půjčoval, ale nevzpomněl si na okolnosti půjček. Například na otázku, zda by mohl popsat průběh předání peněz Škárkovi, odpověděl: „To už si opravdu nepamatuji.“ Stejně reagoval na otázku, jak se ocitlo 500 tisíc do restaurace Austria, kde je předal Kočí.

Peníze prý pocházejí od bratra Matěje, kterému po vstupu do politiky prodal bezpečnostní agenturu ABL za více než sto milionů. „Takže když potřebuji peníze, tak zavolám bratrovi a ten mi je pošle,“ cituje MfD vysvětlování Bárty. Matěj Bárta ale peníze poslal v hotovosti v obálkách, což úřady mohou těžko kontrolovat.

Bárta měl údajně velkou obálku, kde měl menší obálky s penězi. Kolik, to už se neví

Podle MfD ukazují nashromážděné materiály na neuvěřitelné fungování Věcí veřejných a jejich představitelů. Figurují v něm statisíce v hotovosti, velké obálky naplněné menšími obálkami s penězi a neustálá podezřívavost.

Škárka tvrdí, že Bárta měl jednu velkou obálku, kde bylo kolem 15 menších obálek s penězi. Jednu z nich dostal Škárka, bylo v ní 170 tisíc korun. Bárta ale při výslechu nejdříve tvrdil, že ve velké obálce byly dvě až tři menší, poté to změnil na tři až čtyři.

„Obsahovaly hotovost pro půjčku Škárkovi, Kočí a mou osobní potřebu,“ tvrdil Bárta u výslechu.

Bárta prohlašuje, že je nevinný a před soudem se očistí. V případě odsouzení by Bárta i Škárka dál dostávali poslanecký plat, pokud by se sami nevzdali mandátu. Nemohli by ovšem hlasovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…