Baxa chce chudým umělcům rozdat 100 milionů. A hned přišla facka zprava

18.01.2024 14:23 | Monitoring

Ministerstvo kultury pracuje na novém zákonu, pomocí kterého by chtělo zajistit více peněz na financování kultury, především pak těch umělců, kteří svojí činností nedosahují dodatečných finančních příjmů. Podle ministerského materiálu, který se teď objevil na veřejnosti, by chtěl resort kultury k poskytování příspěvků na tvůrčí a studijní účely umělcům vyčlenit až 100 milionů korun.

Baxa chce chudým umělcům rozdat 100 milionů. A hned přišla facka zprava
Foto: Hans Štembera
Popisek: Svobodní půjdou do eurovoleb s podporou Soukromníků a dalších dvou subjektů. To oznámili na tiskové konferenci

Jenže tento záměr ministra Martina Baxy za ODS pobouřil předsedu Svobodných Libora Vondráčka. „Moc dobře víme, že 100 milionů korun státní rozpočet nevytrhne. Jenže halíře dělají talíře a tento papalášský přístup se neprojevuje zde. Vláda by měla místo vymýšlení dalšího rozdávání mezi vyvolené každé takové rozdávání začít rušit,“ uvedl Libor Vondráček. „Tento arogantní přístup při správě veřejných peněz je pro pravicové Svobodné něčím zcela nepochopitelným. Jedná se o další důvod pro podporu naší myšlenky, že celé Ministerstvo kultury je úřadem na zrušení,“ dodal rezolutně Vondráček, který připomněl, že se tak děje v okamžiku, kdy vláda zvýšila lidem i firmám daně a odvody, aby údajně konsolidovala veřejné finance. 
 
V diskusi, která se mžiku rozvířila na sociálních sítích, podobně reagoval také Jiří Rolf Randula, který se celý život profesionálně věnuje kultuře. „Odmítám, aby se lidé nedobrovolně skládali na příjmy vyvoleným. Nechť je každý placen podle toho, jaký přínos a užitek v jeho činnosti pro sebe vidí ostatní lidé – tedy penězi, které mu za jeho práci dají dobrovolně,“ napsal. 
 
Podle Libor Vondráčka je to jen další důkaz toho, jak se z ODS vytrácí i poslední zbytky pravicové politiky. „Každá pravicová strana by měla označit Ministerstvo kultury za úřad na zrušení, resp. sloučení s Ministerstvem školství. Tento ministr za ODS však pravičák určitě není. Místo toho pracuje s nástroji státní kultura, dotace pro privilegované umělce a zvyšování koncesionářských poplatků,“ dodal Vondráček. 
 

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Takže když třeba kominík nebo sedlář, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 18.01.2024 17:05:13
nebude dosahovat dostatečných finančních příjmů, tak mu Baxa přilepší ze státního? A může mi ten další ze smečky vládních šílenců prozradit, proč právě umělci by měli být vyčleněni mimo současný, podle premiéra mimořádně úspěšný, sociální systém? Že by to bylo tím, že právě mezi umělci je největší podíl hloupých lidí, kteří vládu podporují?

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…