Bělobrádek chce být hejtmanem. Povede „krutopřísnou kandidátku“

05.01.2020 12:55

Bývalý lidovecký předseda Pavel Bělobrádek se rozhodl vést kandidátku v Královéhradeckém kraji pro nadcházející krajské volby. Chce být hejtmanem. Rozhovor s ním přinesl server iDnes.cz.

Bělobrádek chce být hejtmanem. Povede „krutopřísnou kandidátku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek

Bělobrádek povede kandidátku Koalice pro Královéhradecký kraj. Ambice na vystřídání sociálního demokrata Jiřího Štěpána si podle všeho moc nedělá, ale chce nadále udržet lidoveckou koalici u moci. Odhaduje, že by mohla získat 7 až 12 procent. „Je velká konkurence,“ dodává Bělobrádek, který již v minulosti do krajského zastupitelstva kandidoval. V současné době je jen řadovým poslancem, což podle něj skýtá možnost objíždět starosty, firmy, setkávat se s lidmi.  

Zmiňované křeslo hejtmana by neodmítal, ale je realistou. „Pochopitelně, jedna věc je se do zastupitelstva dostat a sebrat dobrý počet mandátů a druhé kolo, stejně důležitá jsou povolební vyjednávání,“ poznamenal také Bělobrádek. 

V kraji vnímá jako soupeře Piráty, kteří dle jeho slov půjdou nahoru. „Nevíme, jaké další koalice budou. Proslýchá se, že ODS bude spolupracovat se STAN a s Východočechy, možná že TOP 09 bude s někým tvořit koalici. Kdybychom šli samostatně jako KDU-ČSL, předpokládám, že bychom se pohybovali někde na úrovni evropských voleb, ale jako koaliční kandidátka bychom měli mít vyšší ambice. Asi 4 až 7 mandátů,“ odhaduje Bělobrádek. Favoritem dle jeho slov bude hnutí ANO.

Kandidátka koalice je podle něj krutopřísná, a to svojí kvalitou. „Objevila se tam spousta lidí, kteří jsou protřelí životem, něco dokázali, uspěli v osobním i odborném životě,“ dodal Bělobrádek, jenž avizuje i to, že v případě zisku krajského mandátu zůstane zatím i v Poslanecké sněmovně. „Máme tady příklady poslanců či senátorů, kteří byli starostové, radní i hejtmani. Já si úplně neumím představit skloubení dvou funkcí dohromady, nebo snad jen dočasně. Ale stejně jsou tady lidé, kteří sedí v krajském zastupitelstvu, jsou starostové nebo místostarostové a ještě poslanci. Kumulace funkcí má své výhody, ale i nevýhody. Co bude za rok, nevím, jsem zvyklý příliš neplánovat. Pán Bůh má smysl pro humor a může být všechno jinak,“ uzavřel.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…