Bendl: Zrušíme zelenou naftu. Zemědělcům to vynahradíme

24.05.2012 13:03

Protestní akce zemědělců, blokujících včera na většině míst republiky dopravu, vládu premiéra Petra Nečase neodvrátily od záměru zrušit zelenou naftu. Ve stejný den, kdy zemědělci znepříjemňovali na silnicích cestu řidičům, kabinet v balíku opatření návrh na zrušení zelené nafty schválil. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) po jednání vlády ovšem ujistil, že politici budou hledat spravedlivější nástroje na podporu našich zemědělců.

Bendl: Zrušíme zelenou naftu. Zemědělcům to vynahradíme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

Čeští zemědělci byli léta znevýhodněni proti farmářům z původní patnáctky Evropské unie. Teď se mají dotace vyrovnat, ale sedláci v Česku mají přijít o jinou výhodu – zelenou naftu, i když tuto daňovou výjimku využívají všechny země Evropské unie kromě Slovenska.  Nebude mít zrušení zelené nafty negativní dopad na konkurenceschopnost českého zemědělství i zaměstnanost na venkově, jak varují odbory?

Musím připomenout, že ty nevýhodné podmínky oproti starším členským státům vznikly při předvstupním vyjednávání, které nevedla tato vláda, ale sociální demokracie, za kterou se jinak odbory staví. Kdyby tehdy cílem nebylo nedělat problémy a všechny kapitoly uzavřít jako první, možná bychom v mnoha ohledech mohli mít vyjednané podmínky příznivější, a to nejen v zemědělství. Na druhou stranu nepřeceňujme, co říkají odbory, ty musí být vždy pesimistické, když hodnotí nějaký reformní krok. Existuje ale i celá řada argumentů, proč se bez zelené nafty obejdeme.

Například?

Například že je to nespravedlivé opatření. Vratku spotřební daně, o kterou prakticky jde, nemohou získat podniky či farmáři, kteří nedisponují žádnou zemědělskou půdou. To jsou typicky živočicháři, kteří jsou u nás pod mnohem větším tlakem než rostlináři, a přesto jsou vystaveni této diskriminaci. Druhý argument jste řekla sama – na Slovensku zelenou naftu také nemají. Tak už bez ní budou dvě země a další nepochybně brzy přibydou. Ta podpora je totiž velmi nesystémová. Já nemám problém s kolegy hledat další možné zdroje dotací, ale ať je ten systém co nejlogičtější a nejpřehlednější. Složité a nepřehledné systémy jsou naopak zdrojem možných potíží, nejasností při správě dotací či úlev. Vzpomeňme si třeba na problém se špatně nastavenými normativy, kvůli kterým mohli někteří zemědělci dříve čerpat úlevy na víc nafty, než kolik vůbec mohli spotřebovat. O záměrných podvodech nemluvě, ty se kolem daní a úlev vyskytují prakticky vždy."

Takže jako ministr zemědělství souhlasíte se zrušením zelené nafty?

Souhlasím, protože z uvedených důvodů je to velmi nesystémové opatření. Ale podmiňuji to hledáním dalších zdrojů, které budou především dorovnávat srovnatelnost podpor se zemědělci na západ od nás.

Nebylo by však lepší hledat úspory jinde než rušit zemědělcům zrovna tuto výhodu?

Myslím, že zrovna resort zemědělství nelze podezírat, že by úspory jinde nehledal. Vždyť letošní provozní výdaje ministerstva se oproti roku 2009 snížily o 1,787 miliardy korun, což je 29,6 procenta. A pokračujeme – už mnoho měsíců běží ambiciózní program vnitřní restrukturalizace v resortu, kterým se zjednodušují a slučují agendy v dosud velmi rozvětvené síti ministerstva a podřízených organizací, zrovna tento týden vláda schválila návrh zákona, který sloučí dosud samostatný Pozemkový fond a pozemkové úřady, které dosud fungovaly přímo ve struktuře ministerstva. Pracujeme zkrátka na tom, abychom uměli ušetřit, ale aby současně byla zachována ochrana spotřebitelů a aby farmáři a zemědělské podniky i nadále dostávali služby, které potřebují.

Zemědělci včera kvůli zrušení zelené nafty blokovali silnice zemědělskou technikou. Mohla akce záměr ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zvrátit nebo ovlivnit, aby vláda zemědělcům zrušení zelené nafty, které je připraví ročně o 1,6 miliardy korun, kompenzovala při přípravě státního rozpočtu na rok 2013 jinak?

Vláda včera v balíku opatření návrh na zrušení zelené nafty schválila. Ale opakuji, že jsme připraveni jednat s těmi, kteří nedemonstrovali, o podobě zelené nafty do konce tohoto plánovaného období, tedy do konce roku 2013. Od roku 2014 se budou v celé EU měnit podmínky financování Společné zemědělské politiky a věřím, že najdeme spravedlivější nástroje na podporu našich zemědělců.

Jak by taková náhrada mohla vypadat?

Zájmem mým i kolegů na ministerstvu je využít pro zemědělce maximum zdrojů, které jsou k dispozici. V současnosti například bojujeme o zhruba 300 milionů korun, které byly před rokem 2010 zaplaceny jako sankce za nadlimitní zásoby některých zemědělských produktů při vstupu ČR do EU. Podařilo se nám tyto peníze vysoudit zpět a já jsem toho názoru, že by se neměly rozpustit v ostatních mimořádných příjmech, ale měly by se vrátit do resortu zemědělství. Zrovna včera jsme také se schválením návrhu zákona o Státním pozemkovém úřadu dosáhli dohody o zhruba dvou miliardách korun ročně, které byly dosud výnosem Pozemkového fondu a používaly se v zemědělství a na venkově. Po sloučení Pozemkového fondu a pozemkových úřadů by podle jiného zákona od příštího roku měly skončit na ministerstvu financí, ale naštěstí se díky pochopení premiéra i ministra financí podařilo najít způsob, jak je pro potřeby resortu zachovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Marková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…