Bendl hrozí: Za přelévání načatého alkoholu do nových lahví přijde trest

27.09.2012 11:20

Vláda chce prohibici na tvrdé lihoviny zmírnit dnes po poledni. V této souvislosti ale ministr zemědělství Petr Bendl pro Radiožurnál zdůraznil, že kdo pustí do oběhu neprověřený alkohol, bude muset za to také pykat. „Každého, kdo bude chycen, čeká kriminál. To bude absolutně bez pardonu,“ řekl Bendl.

Bendl hrozí: Za přelévání načatého alkoholu do nových lahví přijde trest
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Petr Bendl v Partii televize Prima

Vláda včera přijala k uvolnění trhu s alkoholem několik opatření, například nové kolky a rodné listy lihovin. Bez toho se může prodávat jen tvrdý alkohol vyrobený před rokem 2012. U alkoholu, který byl vyrobený letos, by jeho prodejci měli doložit takzvaný rodný list, tedy původ lihu. Budou na to mít šedesátidenní lhůtu.

Načaté lahve pak musí barmani vylít, nebo si je nechat laboratorně otestovat. Někteří ale připouští, že jejich obsah jen přelijí do nově okolkovaných lahví. Pokud se na to přijde, bude ale hrozit podle ministra zemědělství Petra Bendla vězení.

„Restaurace, případně zařízení, kterého se to bude týkat, bude uzavřena. Já bych všechny varoval, jestli to budou tímto způsobem zlehčovat, že v okamžiku, kdy se na to přijde - a hygiena i všechny ostatní orgány se na to budou soustředit, tak je čekají bezpardonové tresty,“ řekl dnes pro Radiožurnál Bendl. „Každého, kdo bude chycen, čeká kriminál. To bude absolutně bez pardonu,“ uvedl dále.

Datum výroby na lahvích není

Podle Radiožurnálu má řada lidí problém totiž s tím, že prodávat se teď smí bez prověření jen alkohol vyrobený před rokem 2012. "Datum výroby totiž na lahvích není nebo ho alespoň laik nenajde,“ upozornil v této souvislosti rozhlas.

Podle Bendla ale bude podstatné, že prodejce musí mít doklad. „Nebude-li mít doklad o tom, že láhev koupil třeba v loňském roce, nedá se nic dělat. Celé to je především na odpovědnosti prodejců - oni musí garantovat lidem, že to, co prodávají, je v pořádku,“ doplnil ministr s tím, že riziko výskytu jedovatého alkoholu na českém trhu stále trvá. Kontroly proto budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů.

Od počátku září zemřelo v Česku na otravy metylalkoholem již 26 lidí. Tvrdý alkohol se dnes vrací na pulty restaurací a obchodů po dvoutýdenní prohibici.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…