Bendl nebo Tluchoř. Středočeská ODS dnes rozhodne

15.10.2011 6:46

Regionální sněm občanských demokratů v Kladně dnes rozhodne o tom, kdo se pro další období stane předsedou středočeské ODS. Dosavadním šéfem této vlivné organizace je nový ministr zemědělství Petr Bendl. O křeslo se utká s Petrem Tluchořem, který kritizuje premiéra a předsedu strany Petra Nečase.

Bendl nebo Tluchoř. Středočeská ODS dnes rozhodne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Tluchoř

Tluchoř se s Nečasem názorově rozešel po dubnové vládní krizi, při které tehdejší šéf stranických poslanců podporoval rezolutní kroky vůči koaličním Věcem veřejným. Tluchoř získal významný vliv v ODS jako blízký spolupracovník bývalého předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka. Právě skupinu politiků blízkých Topolánkovi se nyní Nečas podle některých informací snaží oslabit. 

Fuksa, to je problém

Situace ve středočeské ODS je napjatá také kvůli výměně ve funkci ministra zemědělství. Bendl na tomto vládním postu minulý týden z premiérova rozhodnutí vystřídal Ivana Fuksu, jenž má názorově blíže k Tluchořovi. Bendl byl naopak vůči Nečasovi dosud loajální. Výsledek dnešního sněmu tak bude i vzkazem pro premiéra před nadcházejícím nevolebním kongresem ODS. 

Čtěte také:
Tluchořovi vypráskali kožich. Dostal jen jeden hlas
Bendl má na post šéfa středočeské ODS o jednu nominaci víc než Tluchoř

Nerad bych, abychom měli nálepku potížistů mezi regiony, říká Bendl


Regionálnímu sněmu v Kladně předcházela rozhodování oblastních sdružení, která nominovala své kandidáty do vedení organizace. Bendl získal od oblastních sdružení o jednu nominaci víc než Tluchoř. Nominační matematiku je ale nutné brát s rezervou. Kromě zvolených delegátů na dnešním sněmu budou hlasovat někteří členové strany, kteří do dosavadního nominačního procesu nezasáhli. Otázkou také je, jestli delegáti oblastí podpoří kandidáty, které si v týdnu zvolili. Hlasování bude tajné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…