Benešová ještě ani není ve vládě a aktivisté už ženou lidi do ulic. S těmito argumenty...

20.04.2019 15:10

Společenská platforma Milion chvilek pro demokracii znovu bije na poplach. Tentokrát kvůli nastupující ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Spravedlnost by měla být slepá, ale lidé nejsou a hodlají se ozvat. Chystá se pochod Prahou i demonstrace.

Benešová ještě ani není ve vládě a aktivisté už ženou lidi do ulic. S těmito argumenty...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

V pondělí 29. dubna pravděpodobně bude v pražských ulicích víc lidí než obvykle. Chystá se totiž další demonstrace proti Andreji Babišovi, respektive proti budoucí ministryni Marii Benešové. Členové a příznivci kampaně Milion chvilek pro demokracii mají obavy, že by se Benešová v roli šéfky resortu mohla pokusit pomoct obviněnému premiérovi Andreji Babišovi (ANO). V případě firmy Čapí hnízdo, kde existuje podezření na spáchání dotačního podvodu, policie navrhla obvinit jak samotného premiéra, tak další členy jeho rodiny.

Část veřejnosti má obavy, že by budoucí ministryně spravedlnosti mohla vyvíjet tlak na státní zástupce, aby se Babišova kauza vůbec nedostala k soudu. Sám premiér tvrdí, že jde o politickou kauzu, prostřednictvím které ho chtějí zničit jeho političtí konkurenti.

„Tohle smrdí největším zásahem do justiční moci od listopadu 1989. Tady už nejde jen o Čapí hnízdo. Tady jde o přežití právního státu. My občané však nejsme slepí. Nechceme, aby se premiér vyhnul spravedlivému soudu a aby prezident tahal z pozadí za nitky v justici. Nechceme Benešovou ministryní spravedlnosti. Nechceme ovládnutí justice premiérem a Hradem! Proto se v pondělí 29. 4. (den před jmenováním Benešové ministryní) – důrazně postavíme na náměstích po celé zemi za nezávislost justice! Pochod v Praze začne v 17:30 na Hradčanském náměstí a vyvrcholí v 19:00 hodinovou demonstrací na Staroměstském náměstí,“ napsali organizátoři na sociální síti Facebook.

Benešová prý nemá být ve vládě i proto, že má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi, ale za vládu by měl nést odpovědnost premiér. Pokud budou v kabinetu ministři naklonění prezidentovi, může to podle demonstrantů narušit dělbu moci.

„Probíhá snaha o účelové ovládnutí ministerstva spravedlnosti kandidátkou, která může kdykoliv prosazovat vliv Hradu a premiéra, což ostatně činila i v minulosti (například návrhem změny trestního zákona o právní odpovědnosti firem). To by znamenalo zásadní poškození nezávislosti justice, které by se mohlo stát v případě personálních zemětřesení v soustavě státního zastupitelství, popřípadě jmenováním těch správných soudců‘ fatálním,“ bijí na poplach členové platformy.

Je třeba dodat, že Marie Benešová odmítá, že by se chystala vyvíjet tlak na státní zástupce. Budoucí členky vlády se zastala i právnička Hana Kordová Marvanová, která v rozhovoru pro Lidové noviny spoluobčanům připomněla, že Benešová ještě jako nejvyšší státní zástupkyně tlačila na řádné prošetření kauzy H-Systém. Tlačila na to přesto, že má blízko k prezidentu Zemanovi a v kauze figurovali i lidé na Zemana napojení. Benešová se snažila postupovat podle hesla „padni komu padni“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…