Benešová mírnila svá slova o ústavních soudcích. Přesto ji čekají oplétačky

04.02.2021 22:35

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestr. za ANO) dnes mírnila svá včerejší slova, která pronesla na adresu ústavních soudců. Dnes uvedla, že je nepodezírá z politických a jiných tlaků. Včera přitom hovořila o tom, že jejich rozhodnutí nepůsobí objektivně. Píše to server Novinky.cz.

Benešová mírnila svá slova o ústavních soudcích. Přesto ji čekají oplétačky
Foto: Hana Brožková
Popisek: Marie Benešová, bývalá ministryně spravedlnosti

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí

Benešová podle svých slov rozhodnutí ohledně volebního zákona respektuje, s čím však nesouhlasí, je jeho načasování. Včera, krátce po vyhlášení nálezu Ústavního soudu ohledně rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů, přitom uvedla, že rozhodnutí je podivné a nepůsobí objektivně. Zároveň dodala, že soudci jsou jenom lidé, někteří z nich navíc chtějí opakovat mandát. „Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?“ ptala se. Dnes však uvedla, že svým vyjádřením jen poukazovala na to, že kdyby u ústavních soudců nedocházelo k opakování mandátu, podobné pochybnosti by vůbec nevznikaly. 

„Zaznamenala jsem, že má včerejší (středeční) slova na adresu Ústavního soudu žijí v mediálním prostoru vlastním životem. Ráda bych proto vysvětlila, jak jsem je mínila, aby nebyla nadále dezinterpretována,“ dodala šéfka resortu spravedlnosti. 

Zdůraznila také, že rozhodnutí Ústavního soudu respektuje, současně však hluboce nesouhlasí s jeho načasováním. „Rozhodnutí přišlo po více než třech letech, v době, kdy řešíme pandemii koronaviru a stojíme na prahu voleb,“ dodala.

Zdůraznila však také, že nikdy nepodezírala ústavní soudce z toho, že by podléhali politickým či jiným tlakům. Věří, že jsou v rozhodování nezávislí. „Jsem přesvědčená, že prapříčina celého problému spočívá v možnosti opakování mandátu ústavního soudce,“ zakončila.

Benešovou chce za její slova popotahovat Česká advokátní komora, jejíž je jako bývalá advokátka stále členkou. Ohradila se i Soudcovská unie a Unie státních zástupců.

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…