Benzín letí nahoru, nafta také. Spočítali jsme vám, kolik z toho odvedete Stanjurovi

15.09.2023 9:15

Ceny pohonných hmot rostou a rostou, někde už se přehouply i přes 40 korun za litr. Podle všeho ale ještě nedosáhly svého maxima a jejich navyšování bude dál pokračovat. V hrsti nás drží Rusko a Saudská Arábie. Jaká je ale skutečná cena PHM a kolik z ní dělají daně a marže čerpacích stanic a rafinérií? Podívali jsme se na to. A Polsko? Škoda slov. Ceny téměř o 10 korun na litr levnější.

Benzín letí nahoru, nafta také. Spočítali jsme vám, kolik z toho odvedete Stanjurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

I když ceny pohonných hmot zatím nedosahují 50 korun za litr, jak tomu bylo v loňském roce, když se dostávaly na svá historická maxima, důvod k radosti tuzemští motoristé nemají.

Podle zpravodajského serveru CNN Prima NEWS litr naturalu řidiči aktuálně natankují v průměru za 40 korun a naftu za 38,80.

„Podle ekonomů mohou motoristé očekávat dokonce i další navýšení,“ píše zmíněný server s tím, že oproti minulému týdnu se například Natural 95 zdražil o 20 haléřů, čímž se dostal na cenu 40 korun za litr. V případě nafty si řidiči připlatí oproti týden staré ceně 70 haléřů. Litr vyjde zhruba na 39 korun.

Hlavní ekonom Trinity bank a známý expert Lukáš Kovanda vidí za zvyšujícími se cenami situaci na světových ropných trzích.

„Pohonné hmoty v Česku dlouhodobě zdražují, protože země jako Saúdská Arábie a Rusko škrtly svoji těžbu až do konce letošního roku. To vede k tomu, že ropa na světovém trhu dramaticky zdražuje, a z toho důvodu rostou ceny,“ je si jistý.

To podle CNN Prima NEWS potvrdil i předseda Unie nezávislých petrolejářů Ivan Indráček.

„Jestliže ohlásíte takový krok, který naznačuje nedostatek nějakého zboží, tak to vyvolá nákupní horečku,“ prohlásil.

Pojďme se ale v této souvislosti podívat na to, co tvoří celkovou cenu pohonných hmot.

Zjistíme, že jde o součet ceny samotné suroviny a daní, které je ze zákona nutno zaplatit z jejího prodeje. Započteny jsou také marže čerpacích stanic a rafinérií.

Podrobněji se tím ale zabýval server Kurzy.cz, kde je k dispozici přehledná „kalkulačka“.

Pokud do ní zadáme ceny, které zhruba odpovídají těm, které zmiňuje článek serveru CNN Prima NEWS, zjistíme zajímavé věci.

Co se tedy týká benzínu, jeho cena bez daní je jen 20,22 Kč/l. Daně tedy dělají 19,78 Kč/l, což je téměř  polovina výsledné ceny, přesněji řečeno 49,45 procenta.

Při obdobném výpočtu se u nafty dostáváme na cenu bez daní 22,12 Kč/l a podíl daní dělá v tomto případě 42,99 procenta, což je finančně vyjádřeno 16,68 korun.

Pokud by vás zajímalo, jaký podíl mají jednotlivé daně na výsledné ceně, tak vězte, že DPH dělá u benzínu 6,94 korun a spotřební daň vychází na 12,84 korun na jeden litr. U nafty je poměr poněkud jiný, tam totiž je DPH ve výši 6,73 korun a spotřební daň 9,95 korun na jeden litr.

To ale samozřejmě není vše, co se na konečné ceně, za kterou nakupujete u benzínek, podepisuje. Je nutné vzít v potaz i marže čerpacích stanic, ale také připočíst i marže rafinérií.

V našem případě dělají marže čerpacích stanic u benzínu 2,80 koruny a u nafty 2,72 koruny na litr paliva a marže rafinérií 0,61 koruny u benzínu a 1,33 koruny u nafty.

Marže tedy u benzínu spolknou zhruba 8,5 procenta a u nafty 10,4 procenta.

Dodejme, že po krátkém období, kdy se téměř srovnaly ceny např. našich a polských pohonných hmot, opět nastává doba, kdy se tankování v Polsku začne vyplácet i řidičům, kteří to mají k našim severním sousedům poměrně daleko.

Aktuální situaci osvětluje třeba příspěvek jednoho ze členů facebookové skupiny POLSKO – nákupy, tipy a doporučení, který nejenže vyfotil stojan u polské benzínové pumpy, ale přidal i účtenku. To vše doprovodil textem:

„Dnes PL benzin 32,92, nafta 31,96 při platbě přes Revolut. Nevím, kde u nás dělají soudruzi chybu,“ ke kterému přidal na závěr smajlík.

Je tedy na místě ptát se, proč to i za složité mezinárodní situace na ropných trzích v Polsku jde a u nás ne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialovci zničili stát a ekonomiku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusesaruman , 15.09.2023 9:39:06
Toto je pouze začátek fialové apokalypsy.

|  9 |  0

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…