Berlín neumí „vyhodit“ neúspěšné žadatele o azyl. Zůstávají v Německu celé roky

23.09.2016 15:55

Němci nezvládají z vlastní země fyzicky vyhostit neúspěšné žadatele o azyl. Nejde přitom ani tak o migranty, kteří do Německa dorazili v průběhu loňského roku. Jde o neúspěšné žadatele o azyl, kteří zůstávají v Německu už šest let. Stojí také za pozornost, že většinou nejde o Syřany. Mezi odmítnutými žadateli o azyl najdeme především Turky, Srby a občany Kosova.

Berlín neumí „vyhodit“ neúspěšné žadatele o azyl. Zůstávají v Německu celé roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

„Vláda v Berlíně včera zveřejnila, že koncem června žilo v Německu 550 tisíc odmítnutých žadatelů o azyl, přičemž 406 tisíc z nich tam pobývá déle než šest let. Mezi důvody, proč jejich návrat do země původu trvá tak dlouho, jsou chybějící dohody mezi státy a i ‚velkorysé‘ lékařské posudky,“ píší páteční Lidové noviny.

Nelichotivá zpráva přichází v době, kdy Berlín mění přístup k migrantům. Kabinet v Berlíně plánuje omezit příval uprchlíků. To se díky uzavření balkánské cesty a dohodě s Tureckem do značné míry podařilo. Dnešní problém Německa tedy tkví v tom, že neumí „vyhodit“ ty, o nichž bylo rozhodnuto, že nárok na azyl nemají. Stojí také za pozornost, že nejde o běžence z válkou zmítané Sýrie. Nejvíc migrantů, kteří odmítají opustit zemi, pochází z Turecka, ze Srbska a z Kosova. Údaje vyplývají z informací, které byly předloženy na půdě německého parlamentu během poslaneckých interpelací.

„Nemocní“ mladí muži

Neúspěšní žadatelé o azyl by měli obratem zamířit domů. Snaží se však bránit vyhoštění tím, že chodí k lékaři s údajnými onemocněními, kvůli kterým nemohou odjet ze země. A lékaři vycházejí migrantům vstříc. Vláda v Berlíně proto v únoru tohoto roku rozhodla, že cesta domů může být odložena jen v případě, že migrant trpí nemocí ohrožující život. Toto nařízení však zatím nebylo důsledně aplikováno, na což poukazuje vláda v Berlíně.

„Není možné, že sedmdesát procent mužů mladších čtyřiceti let je před plánovaným vyhoštěním prohlášeno za nemocné a neschopné přepravy,“ řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziere. Faktem také je, že situaci komplikují migranti i tím, že schovávají děti u příbuzných, aby nebylo možné vykázat ze země všechny najednou. Nemluvě o tom, že některé dohody o navrácení migrantů do zemí původu jsou nastaveny tak, že může trvat i 25 let, než k tomu opravdu dojde. Přesně tak tomu je u žadatelů o azyl z afrického Maroka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…