Berou vám z peněženky a vy se na to jen díváte? Blíží se vzpoura. Fiala dostal varování. A dostane asi ještě něco

16.07.2022 6:57 | Zprávy

Vláda lidem připravuje naprosto šílenou budoucnost. Advokát a předseda strany PRO Jindřich Rajchl v pořadu O čem se mlčí hovořil o sabotování řádného fungování klíčové státní firmy, o podezření, že vláda vědomě ohrozila energetickou bezpečnost země. V souvislosti s tím, že stát půjčí ČEZu v přepočtu až 74 miliard korun, zmínil trestný čin sabotáže. „Občané by si měli uvědomit, že je tu někdo ožebračuje v přímém přenosu,“ uvedl.

Berou vám z peněženky a vy se na to jen díváte? Blíží se vzpoura. Fiala dostal varování. A dostane asi ještě něco
Foto: archiv J. Rajchl
Popisek: Advokát Jindřich Rajchl.

Stát půjčí energetické společnosti ČEZ prostřednictvím ministerstva financí až tři miliardy eur (v přepočtu více než 74 miliard korun) ke zvýšení likvidity. Peníze budou určené pro ručení na energetické burze, když zálohy skládané na burzách dosahují rekordních výší kvůli vysokým cenám energií. Skládání záloh požaduje burza jako ochranu pro obchodníky s elektřinou.

„Z finančního pohledu je tato operace naprosto skandální. Půjčili si tři miliardy eur, první miliarda za tři procenta per annum, to znamená v současné době sedm procent je základní úroková sazba ČNB, my to ČEZu půjčujeme za tři procenta. Minoritní akcionáři se na tom nepodílejí ani korunou. To je naprosto zásadní věc. My jsme v podstatě dividendy z ČEZu, které jsme inkasovali čtyři roky za sebou, nyní poslali na lipskou burzu,“ konstatuje Rajchl.

Dal za příklad Francii, která se chystá znárodnit energetickou společnost EDF: „Oproti tomu například Francouzi oznámili, že odkoupí zbytek akcií svého EDF, to je takový jejich ČEZ, za osm miliard eur. My kdybychom udělali to samé, tak jsme si pomalu mohli zbytek ČEZu koupit, namísto toho, abychom to posílali na burzu,“ vyčíslil Rajchl.

Mnohem víc šokující je podle Rajchla skutečnost, že čím víc se bude zvedat cena elektřiny, tím víc bude lipská burza navyšovat požadavky na doplnění jistiny. „To znamená, my budeme dál a dál platit do té jistiny, v podstatě nebudeme vydělávat. Čím víc bude stoupat cena elektřiny, tak místo aby ČEZ víc vydělával, budeme doplácet jistinu a navyšovat ji na lipské burze,“ zmínil advokát další zásadní problém zmíněné státní půjčky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…