Bez dohody hrozí Řecku odchod z EU, varovala centrální banka

17.06.2015 15:06

Pokud se Aténám a jejím mezinárodním věřitelům nepodaří najít dohodu o uvolnění zbývajících peněz pro Řecko, mohlo by to vést k platební neschopnosti země a jejímu odchodu z eurozóny. Řecko by nakonec mohlo opustit i celou Evropskou unii. Ve zprávě o stavu domácí ekonomiky to dnes uvedla řecká centrální banka. Podle zpravodajského serveru BBC takto varovala vůbec poprvé.

Bez dohody hrozí Řecku odchod z EU, varovala centrální banka
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

„Neschopnost dosáhnout dohody by znamenala začátek bolestivé cesty, která by vedla nejdříve k platební neschopnosti Řecka, nakonec k odchodu země z eurozóny a, velmi pravděpodobně, z Evropské unie,“ stojí podle agentury AFP ve výroční zprávě. „Dosažení dohody s našimi partnery je historický imperativ, který si nemůžeme dovolit ignorovat,“ uvedla také banka.

Řecku podle ní hrozí nový zápas s hospodářskou recesí. Řecká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 0,2 procenta a centrální bankéři odhadují, že tempo poklesu řecké ekonomiky ve druhém čtvrtletí ještě zrychlí. Z šestileté recese se řecká ekonomika vymanila teprve začátkem loňského roku.

Pokračující krize si také vynutila odliv vkladů z řeckých peněžních ústavů. V období od října do dubna si z nich vkladatelé vybrali zhruba 30 miliard eur (818 miliard Kč), stojí v dnešní zprávě.

Dohoda do konce měsíce

Řecko a věřitelé by měli dohody dosáhnout do konce měsíce, kdy má zadlužená země uhradit MMF dlužnou splátku 1,6 miliardy eur. Věřitelé požadují především reformu řeckého důchodového systému, což ale Atény odmítají. Předseda krajně levicové řecké vlády Alexis Tsipras po dnešním setkání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem prohlásil, že další důchodové škrty nejsou možné a „posedlosti“ věřitelů s hledáním dalšího okleštění důchodového systému nerozumí.

Řecká centrální banka je i přes vypjatou rétoriku toho názoru, že obě strany zřejmě dospěly ke kompromisu ohledně hlavních podmínek spojených s dohodou a k jejímu dosažení zbývá jen málo. Evropskou unii vyzvala, aby se podrobněji vyjádřila k možnostem snížení řeckého dluhu.

Tsipras o víkendu prohlásil, že je ochoten kompromis uzavřít, pokud věřitelé zmírní zadluženost Řecka na „udržitelnou úroveň“. Restrukturalizace řeckého dluhu ale naráží na nesouhlas věřitelů.

Předseda ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem dnes prohlásil, že euroskupina nadále „v zásadě“ nesouhlasí s odpisem řeckého dluhu, což je možnost, kterou podle agentury Reuters zvažuje další institucionální věřitel Řecka Mezinárodní měnový fond. Šance na dosažení dohody s Řeckem do čtvrtka je podle Dijsselbloema „velmi malá“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…