Bez plynu a ropy z Ruska? Hrozivé následky. To nepodepíšu! Povolaný expert roztrhal petici Šabatové a dalších

19.04.2022 19:15

ANKETA Rozhodnutí o ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska žádají signatáři petice, kterou mimo jiné podepsala i někdejší ombudsmanka Anna Šabatová, politici Jan Ruml či Petr Pithart nebo dokumentaristka Olga Sommerová. Podle signatářů platby za dodávky plynu a ropy z Ruska financují válku na Ukrajině, vraždění civilních obyvatel, bombardování nemocnic, celých měst i skladů potravin. ParlamentníListy.cz se zeptaly v anketě politiků a ekonomů, co si o tom myslí.

Bez plynu a ropy z Ruska? Hrozivé následky. To nepodepíšu! Povolaný expert roztrhal petici Šabatové a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uzavírací ventil, ilustrační foto

„Chceme pomoci zastavit tuto válku, ale nemáme jiné zbraně než ochotu vzdát se části svého pohodlí. Každý z nás může plynu a ropy spotřebovávat méně. Každý z nás, podepsaných, se zavazuje šetřit plynem i pohonnými hmotami i za cenu zvýšených nákladů,“ píšou vládě signatáři. „Žádáme vás, abyste rozhodli o ukončení nákupu plynu a ropy z Ruska. Žádáme vás, abyste ukončení odběru prosazovali v Evropské unii. A také vás žádáme, abyste zvýšené životní náklady pomohli nést těm spoluobčanům, jimž může další zvýšení cen ohrozit důstojnou životní úroveň. Válečná agrese Putinova režimu ohrožuje nás všechny. Pomozme ji zastavit aspoň tím, že ji přestaneme financovat!“ dodávají signatáři.

„Jsem jedním z europoslanců, kteří požadovali zastavení dovozu ruského plynu, ropy i uhlí do Evropy, abychom omezili financování ruského režimu. Tento požadavek se nám podařilo prosadit i do oficiální pozice Evropského parlamentu. Na evropské úrovni také podporuji pomoc občanům zasaženým vysokými cenami energií, především tzv. sociálně-klimatický fond, který je pro tento účel zřízen v rámci Green Dealu,“ uvedl europoslanec Mikuláš Peksa od Pirátů. „Mám pocit, že se to rámcově děje, takže se autoři petice tak trochu podle mě vlamují do otevřených dveří. Ale neznám celé znění petice,“ konstatoval František Laudát, předseda Klubu angažovaných nestraníků.

„Ačkoliv chápu smysl této petice, nemůžeme dělat překotné populistické kroky. Jak by řekl klasik, tohle není jako práce s buzolou. Okamžité odstřižení od ruské ropy, plynu a jaderného paliva by mělo drtivý dopad na české domácnosti i průmysl. Opravdu by nestačilo jen otočit kohoutek topení z trojky na dvojku. Česká republika musí mít jasný plán, čím budou lidé a podniky topit příští dvě zimy. Akceptování těchto aktivistických volání by znamenalo, že už na příští zimu rozdáme lidem deky a vypínáme průmysl. A to si opravdu nemůžeme dovolit,“ upozornil Ondřej Knotek, europoslanec z hnutí ANO.

„S tímto citovaným obsahem petice souhlasím. Embargo na dovoz ruského plynu a ropy podporuji a k jeho uvalení jsem vyzval ty, kteří o něm mohou spolurozhodnout, tedy komisi a členské státy. Řešení ekonomických dopadů takového kroku na naše občany by samozřejmě bylo na naší vládě a jsem přesvědčen, že bychom se s tím dokázali vypořádat. Sice bychom dočasně přišli o část pohodlí, ale zvýšili bychom ekonomický tlak na Rusko, a tím i tlak na ukončení jeho agrese proti Ukrajině, a to má dle mého z hlediska naší bezpečnosti větší váhu,“ uvedl Jiří Pospíšil, europoslanec a bývalý předseda TOP 09.

Reakci za ČSSD zaslal předseda této strany Michal Šmarda: „Jsme přesvědčeni o tom, že EU by při jednáních o dodávkách plynu měla postupovat jednotně. Jsme druhou největší ekonomikou světa a tento potenciál musíme umět využít. Společná bezpečnost je možná, jen když nás nebudou rozdělovat krátkodobé ekonomické zájmy. Bez ruského plynu se v nejbližší době neobejdeme, ale to nás nesmí stavět proti našim partnerům. Společný postup zajistí, že Putin nebude moci plyn používat jako zbraň k rozbití Evropy.“

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
„Tyto výzvy mi připadají naprosto absurdní. Jestli si lidé jako Sommerová nebo Ruml neuvědomují, že ne každý je doživotně zajištěný a má jistotu nadprůměrných příjmů, pak je to smutné. Já jsem proti podobnému nesmyslu hlasovala i v Evropském parlamentu a nevidím důvod měnit názor ani nyní, když není za ruský plyn stejně finančně dostupná alternativa. Soupisky a požadavky pražské kavárny mě nechávají naprosto klidnou. Chtějí-li ale zastavit válku, měli podobné výzvy adresovat Zelenskému, který se sám prořekl, že je ve válce už od roku 2014, a všem, kteří roztáčejí spirálu zbrojení!“ sdělila Kateřina Konečná, europoslankyně a předsedkyně KSČM.

„V petici mi chybí jedna důležitá věc, a to jak dál bez ruského plynu, a to samozřejmě v domácnostech i v podnikatelském sektoru. Vzhledem k postoji současné vlády k Rusku bych očekával jasný návrh řešení. Je to jako: Přestaňme jíst a čekejme, kdo padne první hlady... Nejsem rád, že jsme doslova závislí na plynu z Ruska, na druhou stranu uzavřít kohoutek a čekat, zda to zvládneme, je prostě nesmysl. Proč petice, až když Rus napadl Ukrajinu? To je pro mě zásadní otázka. Proč petenti již dříve netlačili na vlády, abychom se stali nezávislí na ruském plynu? Totéž se můžeme ptát v dalších státech EU. Ostatně nerad bych se dostal do stejné situace, jako byla po vyhlášení sankcí na Rusko po anexi Krymu. Německé a francouzské firmy dále dodávaly své zboží na staré smlouvy a my jsme tady téměř nechali zlikvidovat strojírenství. Poučme se z historie, postupujme jednotně v EU (když už jsme členem) a chovejme se zodpovědně ke svým lidem a firmám,“ sdělil Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru Sněmovny.

„Z etického hlediska není třeba diskutovat. Ale z pohledu potřeby uzásobit český trh energií se situace nejeví tak jednoznačná. Obhájci rychlého zastavení dodávek ruské ropy a plynu obvykle argumentují tím, že můžeme rychle přejít na jiné zdroje. Bohužel nemůžeme. Zůstaňme u ropy. Lze dojednat navýšení dodávek blízkovýchodní ropy, nelze ale snadno dojednat navýšení kapacity ropovodu. Úzkým hrdlem totiž není dostupnost ropy, ale logistika, cesta ropy do českých rafinerií. Zřejmě jedinou možností, jak ropovod Družba nahradit, je zvýšení kapacity ropovodu TAL, to však není otázkou měsíců, ale spíše let. Stejně tak se nelze spoléhat na dovozy hotových produktů z okolních zemí, protože uzavření Družby se zásadně dotkne Polska, Slovenska, Maďarska i celé východní části Německa. Všechny vyjmenované země sice mají alternativy, buď ropovod Adria nebo přečerpávání ropy v baltských přístavech, ale kapacity těchto alternativ jsou (snad s výjimkou Maďarska) absolutně nedostačující. Ale i za běžného zásobování českých rafinerií ropou se významná část motorových paliv na tuzemský trh dováží. Z předchozích informací je zřejmé, že okolní země budou mít problémy samy se sebou, dovozy k nám se nejenže nenavýší, aby vykryly sníženou kapacitu naší výroby, ale spíše významně omezí, pokud se nezastaví zcela. Navíc osobně nemám po zkušenosti s rouškami před dvěma lety příliš velkou důvěru v solidaritu mezi evropskými zeměmi. Moc nevěřím, že by nám někdo dodával produkty za cenu omezování dodávek na svůj vlastní trh,“ objasnil Ivan Indráček, předseda představenstva Unie nezávislých petrolejářů ČR.

„Shrnuto - zastavení Družby bude pro Česko znamenat zásadní výpadek dodávek ropných a rafinerských produktů (tedy nejen motorových paliv, ale i surovin pro další chemickou výrobu) na český trh, přičemž jen část výpadku bude možné nahradit intenzifikací dodávek ropovodem IKL/TAL nebo dovozem hotového zboží. Problémem tedy nebude jen vysoká cena, ale už samotná dostupnost paliv. Na řadu přijde dlouhodobé omezování chemické výroby, následný růst ceny produktů, které si nevyrobíme tady. Pohonné hmoty budou primárně rezervovány pro nákladní dopravu, hromadnou dopravu, osobní doprava bude muset být nějakým způsobem omezována… A to nemluvím o zemním plynu, kde je situace ještě kritičtější. Nevnímám tedy otázku zastavení ruských dodávek pouze z pohledu etického nebo v podobě nějaké mírné slevy z osobního komfortu každého z nás, ale jako silný zásah do naplňování základních potřeb společnosti. A proto výzvu k urychlenému zastavení dodávek nemohu podepsat. A obávám se, že mnozí z těch, kteří po urychleném ukončení dovozu ropy z Ruska volají, si tyto souvislosti neuvědomují,“ shrnul.

„Ti lidé jsou nerealističtí. Jejich stupidní návrhy mohou připravit o práci statisíce, možná miliony lidí u nás. Došlo by k dramatickému poklesu HDP. A vedlo by to k sociálním nepokojům velkého rozsahu,“ vysvětlil Jiří Paroubek, bývalý premiér vlády ČR a expředseda ČSSD a LEV 21 – Národní socialisté. „Nesouhlasím s ukončením nákupu ruského plynu a ropy. Konec konfliktu na Ukrajině to nezajistí. Pouze to poškodí občany České republiky,“ okomentoval bývalý poslanec Karel Šidlo (KSČM), který byl ve Sněmovně místopředsedou hospodářského výboru.

„Jako každá petice i tato si klade za cíl nepochybně věci, které jsou na jedné straně vyústěním konfliktu na Ukrajině. Jen ten úvodní bod – ukončení nákupu plynu, ropy z Ruska – bych rozšířil i z Německa včetně elektrické energie. Druhý bod bych si klidně dovolil začít – žádáme vás, abyste veřejně sdělili, jakým způsobem hodláte občanům naší země jejich zvýšené životní náklady kompenzovat, aby se zejména důchodci a rodiny s více dětmi nemuseli obávat o základní lékařskou péči či se nepropadli na hranici chudoby. Vše ostatní může zůstat, tím jen zdůrazníme naši nejvyšší prioritu a tou je zastavení války na Ukrajině,“ vysvětlil Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016 a starosta Čeladné.

„Osobně jsem také pro omezení dodávek ruského plynu. Není dobré se orientovat pouze na jeden trh, je to naopak nebezpečné, což všichni vidí. Je ale jasné, že to nepůjde okamžitě, jak si to asi signatáři zmíněné petice představují. Když vás doma naštve cena vody, taky hned nejdete a nezrušíte smlouvu, ale vyvrtáte si studnu nebo seženete jiný vodní zdroj. Podobně je to s ruským plynem. Prostě to chce nějakou přípravu, jiné zdroje, alternativní cesty. V petici mě ale zaujala věta ‚A také vás žádáme, abyste zvýšené životní náklady pomohli nést těm spoluobčanům, jimž může další zvýšení cen ohrozit důstojnou životní úroveň‘,“ uvedl středočeský krajský zastupitel Martin Herman (ANO).

„To je naprostý přelom ve vnímání činnosti téhle vlády! Do tohoto okamžiku se vláda pořád schovávala za toho zlého Babiše. Ten si dovolil poukazovat na vládní nečinnost a směšná opatření, jimiž se premiér a další ministři holedbali, a byl odbýván tím, že je populista, že tomu nerozumí a že jím navrhovaná opatření nebudou fungovat. Poslední dobou se sice nesměle začínali ozývat i odboráři, ale vláda pořád nic. Slepá a hluchá. Touhle peticí je už ale všem jasno, že ze strany Andreje Babiše nejde o žádný populismus, ale o relevantní názor na nečinnost současné vlády. Pokud se podobné výtky ozývají i ze zcela opačné strany politického spektra a v jednom šiku stojí Pithart, Šabatová a Babiš, musí každý uznat, že vláda prostě pro naše lidi nedělá téměř nic a doslova se řídí slovy Adamové Pekarové, že tu není od toho, aby lidem pomáhala,“ dodal. 

„Každá taková petice se lehce píše a hůře plní. Nejsem ekonom a nevím, kolik by stálo české občany, kdybychom přestali odebírat plyn a ropu z Ruska. Vláda zatím nic viditelného nepředložila a žádná petice toto nevyřeší. Důležité je, aby čeští občané neměli zvýšené náklady v době, kdy vše znatelně zdražuje,“ domnívá se Marian Keremidský, místopředseda Strany práv občanů.

„Pokud obnovíme těžbu uhlí a dostavíme obě jaderné elektrárny, možná se budeme umět bez plynu obejít. Dnes ale více než Rusům ublížíme odmítnutím plynu sami sobě,“ vysvětlil Libor Vondráček, předseda Svobodných.

 

„Hoďte na ty blázny síť, více slov není potřeba,“ uzavírá místopředseda Trikolory Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…