Bez politických stran se neobejdeme, zdůrazňuje premiérův poradce Joch

03.05.2012 16:58

Premiérův poradce Roman Joch má za to, že současná pravicová vláda je v dnešní politické situaci ta nejlepší možná. Nástup komunistů by si rozhodně nepřál. Stejně tak by si nepřál praktickou aplikaci politiky Holešovské výzvy, která prohlašuje, že by se obešla bez politických stran. Joch jako stoupenec zastupitelské demokracie tvrdí, že jsou v jistém ohledu nezastupitelné.

Bez politických stran se neobejdeme, zdůrazňuje premiérův poradce Joch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Poradce premiéra pro zahraniční politiku a lidská práva Roman Joch dnes v on-line rozhovoru pro server Aktuálně.cz odpovídal na dotazy čtenářů. Znovu dal jednoznačně najevo, že nesouhlasí s demontáží systému politických stran, jak ji požaduje např. Holešovská výzva. Tento požadavek dokonce označil za nebezpečný pro demokracii. Na druhé straně však připustil, že podobné nebezpečí představují i rychle vzniklé marketingové strany typu Věcí veřejných.

Nečasova vláda je nejlepší možná

„Na jedné straně v ochotě až příliš velkého počtu voličů volit marketingové strany typu VV; na druhé straně v iluzi snad ještě většího počtu voličů, že bez politických stran se můžeme obejít - (pod záminkou, že) přece budou vládnout "ti nejlepší odborníci". To je návod na zničení politické svobody - bez soutěže politických stran o přízeň voličů politická svoboda možná není. I ti "nejlepší odborníci" mají určité politické názory; tedy politický spor o to, co je nejspravedlivější nebo nejprozíravější, nelze eliminovat (jak věděl už Aristoteles). Snaha zbavit se politiky a politických stran je proto-fašistická - pak zbývá už jen charismatický vůdce. Naštěstí pro svobodu a demokracii u nás, autoři či představitelé tzv. Holešovské výzvy nejsou žádní charismatičtí fašisté, ale jen popletení strejdové,“ myslí si Joch.

Nikoho nejspíš nepřekvapí, že se také postavil za premiéra Nečase, když se ho jeden ze čtenářů ptal, zda by nechtěl Nečasovi poradit, aby s celou vládou odešel. Joch se domnívá, že v současné situaci rostoucích preferencí komunistů by Česko nemělo lepší vládu, než je ta Nečasova, a proto premiérovi rezignaci nedoporučí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…