Bez spojení levice KSČM nevystoupí ze zóny smrti. Dolejš má od víkendového sjezdu jasná očekávání

13.05.2022 21:48

Zítra v Brně začíná možná osudový dvoudenní 11. sjezd KSČM. Po více než 30 letech se podle jejího člena Jiřího Dolejše strana buď dál změní, nebo se stane minulostí. Ve svém blogu na Aktuálně.cz píše, že ji zachrání hlavně generační obměna a širší spolupráce levice.

Bez spojení levice KSČM nevystoupí ze zóny smrti. Dolejš má od víkendového sjezdu jasná očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Dolejš v rámci svého bilančního komentáře k působení KSČM zdůrazňuje, že rozvíjet transformovanou pozici KSČM znamená držet se kritiky stalinismu i kapitalismu současně. Odmítat diktát byrokratů i oligarchů. Nebýt ani pátou kolonou ruského imperialismu. „Cílem restartu není vyndat z muzeální úschovy stará dogmata a opevnit se před měnícím se světem. Ideologickou žvanivostí maskovat sterilní a spíše žlučovité sektářství. Aktuální i strategické výzvy zemdlená strana už nezvládne,“ píše Dolejš.

  • Celý text ZDE

Stagnaci strany tak podle něj dnes už může čelit jen nový impuls. „Vedle reálné generační obměny zřejmě také impuls zvenčí, z oblasti širší spolupráce levice. A šilhání po nacionálním populismu naopak dveře do nové budoucnosti zavírá,“ míní.

„Zítřejší jednání v Brně je možná pro transformační projekt KSČM poslední šance, jak se vyhnout zóně politické smrti. Po volební prohře v říjnu 2021 bylo nezbytné se přednostně věnovat krizovému řízení. Nyní už je čas najít odvahu pro projekt záchrany levice na základě nové historické zkušenosti. Rajtovat mrtvého koně se už ukázalo jako marné. Pokud KSČM nezačne konečně v rámci levice stavět mosty a nepřestane si hrát na dědičného hegemona, čekají jí nové a nové porážky,“ predikuje Dolejš.

Zmiňuje, že voličů slyšících jen na nostalgii po minulém režimu bude ubývat. Slábnout může i pouto na éru vlády Andreje Babiše. „Od levice to chce posun od protestu k projektu, od manipulace emocemi k nové racionalitě, od utopie k vědě. Lidé spíše než babrání v mrtvé minulosti očekávají nějakou novou praktickou iniciativu po společné levici,“ dodává, že schizma na levici je za této situace už luxus, který si nemůže dovolit.

„Moderní levice nemůže nabízet jen pravdu z ghetta a nesmí z ní být cítit mesiášská nadřazenost. Ale hlavně nesmí uhýbat ze svého hodnotového ukotvení. Jen tak se šance na změnu nestane svou vlastní parodií,“ uzavírá komunista Jiří Dolejš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…