Bezproblémové volby. Vnitro neregistruje žádný incident

25.05.2019 19:15

Evropské volby neprovázely v Česku z pohledu Ministerstva vnitra žádné problémy. ČTK to dnes řekl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00 a členové okrskových volebních komisí začali sčítat hlasy. Výsledky budou zveřejněny až v neděli později večer poté, co se uzavřou všechny volební místnosti v Evropské unii.

Bezproblémové volby. Vnitro neregistruje žádný incident
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost, ilustrační foto

„Z našeho pohledu to byly naprosto bezproblémové volby. Nezaznamenali jsme žádný incident,“ uvedl Mlsna. Policie podle něho hlásila jeden případ neukázněného voliče v jedné z volebních místností, byl vyveden.

V souvislosti s volbami má Ministerstvo vnitra nahlášeny jen drobné incidenty. „V Ostravě se dopustila jedna osoba přestupku vyvěšováním originálních volebních plakátů jednoho z kandidátů v blízkosti volební místnosti,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška. Vnitro také zaregistrovalo krádež české státní vlajky v Litovli, na Chomutovsku se pak nesvéprávná osoba neúspěšně domáhala možnosti volit. „Z důvodu jejího nevhodného chování byla přivolána policie,“ doplnil Krátoška.

Ve Zlíně řešili strážníci městské policie v souvislosti s volbami jen drobné nedostatky, které se v několika případech týkaly nesprávného vyvěšení státní vlajky a v jednom případě umístění propagačního letáku kandidujícího politického uskupení v objektu, kde byla i volební místnost. „Vedle toho pak hlídka z okrsku Jižní Svahy řešila také dva vulgární nápisy na vozovce, které reprezentovaly politický názor pisatele,“ uvedl zástupce ředitele městské policie Pavel Janík. Jeden z nápisů již podle něj správce komunikace odstranil, druhý čeká stejný osud v příštím týdnu.

Bez vážných incidentů se volby odehrály i jinde. „Víme pouze o zásahu lékařské služby kvůli tomu, že se dvěma členům volební komise udělalo špatně, ale to bývá při každých volbách,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Český statistický úřad obdržel první data z volebních okrsků ve 14:24, sdělil na twitterovém účtu. Tamtéž pak ČSÚ uvedl, že v 16:05 bylo sečteno 12.470 z 14.766 okrsků. Mlsna podotkl, že nyní je možné zveřejňovat například údaje z výzkumů exit poll, kdy jsou dotazováni voliči právě vycházející z volebních místností, nebo i o volební účasti. Výsledky voleb však zveřejnit až do nedělního večera nelze.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …