Bidenův megaskandál. Afghánistán mohl skončit ÚPLNĚ JINAK

18.08.2021 22:21

Před několika minutami novinář Raheem Kassam zveřejnil citlivou informaci, která zřejmě otřese mandátem amerického prezidenta Joea Bidena. Vypadá to, že Biden mohl katastrofě v Afghánistánu snadno předejít. Donald Trump nechal vzniknout speciální oddělení, které mělo odchod významně ulehčit. Jenomže Biden se rozhodl vše pozastavit pouhé měsíce před pádem Kábulu.

Bidenův megaskandál. Afghánistán mohl skončit ÚPLNĚ JINAK
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Podle informací serveru Thenationalpulse.com existoval od loňského října záchranný plán, vypracovaný administrativou Donalda Trumpa, který myslel především na plánovaný odchod USA z Afghánistánu. Oddělení „Contingency and Crisis Response Bureau“ (CCR) bylo vytvořeno za účelem řešení diplomatické, logistické a další podpory Američanům v cizině v případě nenadálých událostí. Ministerstvo zahraničí, které nyní kontroluje Bidenův muž Anthony Blinken, ovšem program letos pozastavilo včetně financování.

Věc je o to pikantnější, že k zastavení programu mělo dojít pouhé měsíce před pádem Kábulu. „Citlivé, ale neutajované,“ píše se na kopii dokumentu, kterou má Thenationalpulse.com k dispozici a která je k vidění v odkazu nahoře. Dokument, pocházející od zástupce ministra zahraničí Briana McKeona, hovoří o tom, že by výše zmíněné oddělení mělo být pozastaveno a následně by jeho činnost měla být ukončena. Dokument je datován 11. června 2021, podle Kassama ale k rozhodnutí o pozastavení úřadu mělo dojít již někdy kolem února. Znamená to tedy, že Bidenova administrativa šla do závěrečné fáze stahování vojsk a personálu z Afghánistánu zbytečně nepřipravena?

Pro Thenationalpulse.com se k věci vyjádřil i exprezident Trump. „Má administrace prioritizovala zachování bezpečnosti Američanů, Biden je opustil. Zrušení tohoto úspěšného programu před stažením (z Afghánistánu, pozn. red.), kdy by pomohl desítkám tisíců Američanů dostat se domů, je více než opovrženíhodné. Naše stažení bylo plánováno na základě různých podmínek, bylo perfektní. Bylo by vykonáno bezchybně a nikdo by si ani nevšiml, že jsme odešli. Bidenovo provedení stažení je možná tou největší ostudou v historii naší země, a to jak jako vojenská, tak jako humanitární operace,“ uvedl Donald Trump.

Cílem Trumpem zřízeného úřadu CCR mělo být odvrácení podobné katastrofy, k jaké došlo v libyjském Benghází v noci z 11. na 12. září 2012, kdy zhruba 150 ozbrojenců zaútočilo na americký konzulát, dobyli jej a zavraždili amerického velvyslance Christophera Stevense a tři další Američany. Jakým způsobem ale dopadl odchod USA z Afghánistánu, je ze zpráv posledních dní jasně patrné. Připomeňme například krizovou komunikaci americké ambasády v Kábulu, která v nejtěžších hodinách své občany vyzvala, aby do budovy nechodili, a pokud mají zájem o evakuaci, aby raději vyplnili on-line formulář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…