Bidenův nejhorší výsledek. Nevěří mu čím dál víc. Ale co by za to dal Fiala

02.08.2023 18:20

Americkému prezidentovi Joe Bidenovi věří jen 41 % občanů, což je jeden z nejhorších výsledků v průzkumech od 2. světové války. Několik světových lídrů je na tom ale ještě hůře, německý kancléř Olaf Scholz má podporu jen 30 % a francouzskému prezidentovi Emmanueli Macronovi věří jen 24 % občanů. Na absolutním dně v důvěře obyvatel se však z 22 sledovaných zemí umístil český premiér Petr Fiala, který má podporu 21 % a jeho vládu neschvaluje 73 % dotázaných.

Bidenův nejhorší výsledek. Nevěří mu čím dál víc. Ale co by za to dal Fiala
Foto: Repro Twitter
Popisek: Prezident Biden a premiér Petr Fiala na pohřbu královny Alžběty II.

Podle serveru Morning Consult Political Intelligence má americký prezident Joe Biden aktuálně podporu jen 41 % obyvatel. Jedná se o údaj za 10. čtvrtletí, kdy je Biden ve funkci. Bidenův průměrný čtvrtletní rating se nezvýšil nad 42,0 % už od jeho třetího čtvrtletí ve funkci, kdy zaznamenal 44,7 %. Pouze v prvních měsících v úřadu měl Biden podporu přes 50 %.

Aktuální výsledek je navíc podle agentury Gallup pro 10. čtvrtletí jedním z nejhorších výsledků amerických prezidentů od 2. světové války. „Z 11 amerických prezidentů zvolených do prvního funkčního období po druhé světové válce měl pouze jeden - Jimmy Carter - v 10. čtvrtletí nižší průměrné hodnocení než Biden. Uprostřed celonárodní energetické krize a vysokých cen plynu v roce 1979 dosáhl Carter v 10. čtvrtletí v průměru 30,7 %,“ srovnává agentura.

Analytici připomínají, že v době sbírání dat Biden schválil zákon o zvýšení dluhového stropu a účastnil se summitu NATO v litevském Vilniusu, kde potvrdil závazek Spojených států pomoci Ukrajině ve válce proti Rusku.

Bidena může těšit snad jen to, že mnozí političtí lídři mají podporu občanů ještě nižší. Ze sledovaných 22 zemí se totiž Biden těší 8. nejvyšší podpoře a až za ním se umístili například německý kancléř Olaf Scholz, kterému věří jen 30 % občanů. Podobně je na tom britský premiér Rishi Sunak (29 %) nebo francouzský prezident Emmanuel Macron. Na samotném chvostu ze všech sledovaných zemí se aktuálně pohybuje český premiér Petr Fiala, jehož kabinetu důvěřuje jen 21 % obyvatel a celých 73 % jeho práci neschvaluje.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To se mi nezdá...., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNeziskový živnostník , 02.08.2023 19:17:46
Těch 21% je nějak moc... :-/

|  5 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …