Bitka s Černochovou: Poslanec ANO začal vysvětlovat. A taky se ptát

22.07.2022 13:05 | Ze sítí

Mezi ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a „onucí z ANO“, jak nazvala opozičního poslance Jiřího Maška, se rozhořela další slovní přestřelka. Poslanec vyjmenoval, proč by Česko nemělo kupovat stíhačky. A jako lékař Černochové vysvětlil pojem, kterým se oháněla.

Bitka s Černochovou: Poslanec ANO začal vysvětlovat. A taky se ptát
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně obrany ČR Jana Černochová

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9635 lidí
Ministryně obrany Jana Černochová oznámila, že českou armádu čeká největší modernizace, jakou pamatují ozbrojené složky tohoto státu za desítky let. Čeští armádní letci by měli obdržet nejmodernější stíhačky páté generace F-35, které vedle USA využívá např. také náš spojenec stát Izrael, k tomu mají vojáci pozemních sil dostat švédské obrněnce CV-90.

Poslanec ANO Jiří Mašek si z opozičních lavic postěžoval, že vláda Sněmovnu o takto zásadních nákupech dopředu neinformovala. Přitom podle Ústavy platí, že se vláda zodpovídá právě Poslanecké sněmovně.

„Na ty opravdu zásadní věci je tu Sněmovna. Ta proto dnes rozhodla o zákazu plastových brček. A pak tu jsou takové ty provozní maličkosti, které dělá vláda. Třeba jako nákup stíhaček za několik set miliard korun. Vládní poslanci si teď nepřipadají jako onuce. To rozhodně ne,“ napsal Mašek.

Ale Černochová ihned vyrazila do protiútoku.

„Trpíš lobotomií? Kde jsi byl ty, když tvoje vláda kupovala vrtulníky USA, neinformovali jste vůbec nikoho a dozvěděli jsme se o tom, jako poslanci, z tiskovky Bílého domu? A ještě jste to udělali tak blbě, že to ČR stálo půl miliardy na pokutě!“ rozohnila se ministryně obrany. „Já jsem informovala,“ dodala ještě.

Mašek a Černochová promlouvají

Mašek obvinil Černochovou, že má na nákupu moderních amerických stíhaček nějaký osobní zájem.

„Ministryně obrany Jana Černochová má pravděpodobně nějakou osobní motivaci na nákupech amerických stíhaček. S utajovanými informacemi obvolává poslance a bez výběrového řízení chce utratit desítky miliard korun. Jako za časů Dalíka. Stará dobrá ODS je zpět,“ nechal se slyšet poslanec.  

A Černochová opět rázně odpověděla. Nazvala Maška „onucí z ANO“.

„Osobní motivaci mám - budovat moderní armádu a dát vojákům to nejlepší pro obranu České republiky. Chápu, že tyto hodnoty nejsou pro onuci z ANO - poslance Maška - prioritou. Strpení urážek je menší cena než ta, kterou by zaplatili naši vojáci v zastaralé technice. Doháním 8 let ministrování ANO!“ zdůraznila.

Mašek a Černochová promlouvají

Mašek a Černochová promlouvají

A Mašek se na to konto pořádně rozepsal.

„Lobotomie je operativní neurochirurgický zákrok – to nemůžeš mít, ale můžeš být po ní. Ale nejsi lékařka, tak to tě omlouvá. Dále vrtulníky. Rozdíl je v tom, že my jsme nahrazovali ruské stroje nekompatibilní s požadavky NATO. A máme je ještě vůbec, nebo už jsou všechny na Ukrajině? Vím, utajený režim…,“  nechal se slyšet Mašek.

Poté si vypůjčil některé z námitek bezpečnostního analytika Jiřího Vojáčka, který upozornil, že nákup moderních amerických stíhaček má svá úskalí.

Vojáček mimo jiné upozorňoval, že provoz supermoderních stíhaček s sebou nese také velké náklady. Jeden americký letoun vyjde zhruba na 150 milionů amerických dolarů (v přepočtu přes 3,5 miliardy korun). Provozní náklady jsou až na sedminásobku za letovou hodinu oproti letounům JAS-39 Gripen.

A podle Vojáčka navíc vůbec není jisté, zda česká armáda dokáže obrovský potenciál těchto strojů využít, zda se bude např. učit bombardovat pozemní cíle a tak podobně.

Mašek a Černochová promlouvají

Mašek a Černochová promlouvají

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…