Bitva na moři, americká ochrana selhala. Zatím žádný zásah, stejně museli ustoupit

26.01.2024 12:43

Vedle napětí na jižní hranici USA vyvolaného kvůli migrační vlně ze Střední a Jižní Ameriky řeší Američané ještě jeden problém. Jak zkrotiti povstalce v Jemenu, Húsie, kteří svými útoky znesnadňují plavbu lodí do Rudého moře a v konečném důsledku 10 až 15 procent celkového světového obchodu. A prý se jim moc nedaří…

Bitva na moři, americká ochrana selhala. Zatím žádný zásah, stejně museli ustoupit
Foto: Repro X
Popisek: USS Carney sestřeluje rakety a drony zřejmě mířící na Izrael

Agentura Reuters upozornila, že Američané provedli další úder proti Íránem podporovaným povstalcům v Jemenu, aby udrželi v provozu obchodní trasu přes Rudé moře. Anonymní zdroj prozradil agentuře Reuters, že byly zneškodněny 4 balistické střely. Po sociálních sítích však kolují informace, že akce možná neproběhla tak hladce, jak se může zdát.

Bezpečnostní analytik vystupující pod označením Armchair Warlord má za to, že operce byla naplánovaná nesprávně.

„Byl tento operační plán nedostatečný? Téměř jistě – při čtení mezi řádky to zavání samolibým předpokladem, že baterie raket Houthi byly ve skutečnosti potlačeny několika nálety a že jediný torpédoborec AEGIS dokáže zvládnout vše, co na ně Húsiové mohou vrhnout, aniž by potřebovali další nepředvídané události. V případě, že ani jeden z těchto předpokladů nebyl správný – a kvůli tomu konvoj krytý jednou z předních válečných lodí amerického námořnictva ustoupil z bitvy, která se vyvíjela špatně,“ napsal bezpečnostní expert vystupující na sociální síti X pod označením Armchair Warlord.

K události v Rudém moři se vyjádřil i kapitán John Konrad – zakladatel a generální ředitel společnosti Captain. Je autorem knihy Fire On The Horizon. Je držitelem licence kapitána největších lodí světa a vyplouvá z přístavů po celém světě. Upozornil na fakt, že lodi, které Američané chránili, se obrátily a daly se na ústup.

„Pokud nedokážeme ochránit ty dvě obchodní lodě, které byly včera nuceny se otočit, pak je NEMŮŽEME ochránit ve větším boji v Pacifiku,“ napsal zkušený námořník s tím, že američtí plánovači by ve světle těchto událostí měli změnit své plány a zavedené postupy a nelpět na představách, které se ukázaly jako nefunkční.

„Abych to shrnul. NEZAJÍMÁ MĚ, co říkají vaše plánovací dokumenty a mnohonárodní společná cvičení o ochraně mých lodí obchodní námořní pěchoty. Na čem mi záleží, je vlastně ochrana mých lodí USMM, aby mohly splnit svůj úkol doručovat VAŠE vojenské zásoby na vaše základny,“ napsal John Koinrad. „STOP šílenství. My – USA a naše spojenecká námořnictva – nemáme dost torpédoborců a fregat, tečka. Žádná předchozí racionalizace nemění tuto základní pravdu,“ dodal.

Agentura Reuters také upozornila, že Čína tlačí na Írán, aby korigoval operace Húsiů v Rudém moři.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Já bych to nepřeceňoval..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 26.01.2024 15:53:33
Situace je úplně jasná. Ukrajina vítězí nad Ruskem, Izrael rovněž vítězí, USA vítězí na celém světě, Evropa je hospodářský tygr, Rusko je zanedbané a primitivní, Čína co neokopíruje, to nemá a všichni tam dělají za misku rýže... S tím vystačí náš ministr zahraničí, tak jaképak copak. A jaký je to státník...

|  8 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…