Blanku možná neotevřou ani na jaře. Správce tunelu hrozí, že odejde ze stavby

20.12.2014 12:37

Firma Inženýring dopravních staveb (IDS), která je správcem stavby tunelu Blanka, dnes pohrozila Praze, že 15. ledna zastaví práce. Chce po městu, aby zaplatilo dlužné částky. IDS tvrdí, že bez ní nebudou moci ve stavbě pokračovat ani další firmy. ČTK to řekl mluvčí IDS Pavel Kočiš. Radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) v reakci uvedl, že odchod IDS by znamenal zásadní komplikaci, věří ale v další jednání. Praha je prý připravena všem závazkům dostát.

Blanku možná neotevřou ani na jaře. Správce tunelu hrozí, že odejde ze stavby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba tunelu Blanka

Tunel Blanka, jehož stavbu provází problémy, vyjde na 37 miliard korun, tedy o zhruba šest miliard více, než bylo plánováno. Po několika odkladech by se podle vedení města měl otevřít v březnu nebo v dubnu.

IDS inkasovala 202 milionů korun, ale chce víc

Praha správci stavby neplatí tři roky. Loni kvůli tomu IDS skončila v provozní ztrátě, tvrdí mluvčí firmy. Dlužné částky měl řešit rozhodčí soud. Kvůli odchodu členů rozhodčího senátu se ale jednání protáhlo a IDS podle Kočiše není ochotna dál čekat. Arbitráž kvůli Blance vedla Praha několik měsíců i se stavební firmou Metrostav.

Podle informací ČTK za své služby firma IDS dosud inkasovala 202 milionů korun, chce ale víc, než bylo v původní smlouvě. Práce na stavbě se protáhly a firmě prý vzrostly náklady.

Tunel Blanka, jehož stavbu zadala politická garnitura pod vedením primátora Pavla Béma (ODS), měl být zprovozněn v roce 2011. Termín politici několikrát odložili. Bývalé vedení města jej slibovalo otevřít 2. prosince, nově zvolená rada v čele s primátorkou Adrianou Krnáčovou hovoří až o jaru 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …