Blatný natvrdo: O uvolňování vůbec nelze uvažovat

08.01.2021 13:57

Situace je vážná. Velmi vážná. Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný a ředitel Ústavu zdravotních informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, opět bijí na poplach. Podle ministra je situace natolik vážná, a to především v nemocnicích, že ani na vteřinu neuvažuje o rozvolnění protikoronavirových opatření. Možná naopak dojde k jejich dalšímu zpřísnění.

Blatný natvrdo: O uvolňování vůbec nelze uvažovat
Foto: Screen ČT24
Popisek: Ministr Jan Blatný prezentuje opatření proti koronaviru

Čekají nás těžké chvíle, vzkázal lidem na tiskové konferenci ředitel Ústavu zdravotních informací a statistiky Ladislav Dušek při popisu vývoje epidemie nemoci covid-19 v České republice. Nálož koronaviru ve společnosti je tak velká, že dál poroste počet lidí, kteří s koronavirem končí v nemocnici, a to je problém, protože některé nemocnice už teď pracují na hraně svých možností především z personálního hlediska.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný však na téže tiskové konferenci žádal občany, aby v případě zdravotních obtíží vyrazili do nemocnice, neobávali se, že se právě tam nakazí koronavirem, a napomohli tak zastavit rozvoj nějakého jiného svého onemocnění, např. rakoviny.

Lidé tedy mají vyrazit do nemocnice i přesto, že jsou přetížené.

„Zátěž nemocnic je nesmírná. Nelze proto v současných dnech uvažovat o uvolňování opatření," řekl ministr před kamerami ČT.

„Po 8. lednu možná, a po 10. ledna zcela jistě, by se měl začít projevovat efekt poklesu virové nálože v populaci. V nemocnicích bude brzdná dráha poněkud delší, aspoň ke stabilizaci dojde asi až po 15. lednu," uvedl Dušek. K dnešku je v nemocnicích 7300 hospitalizovaných a navzdory tomu, že jsou vyléčení lidé pouštění domů, tak je denně propouštěno asi o 150 až 200 lidí méně, než je kvůli koronaviru do nemocnic přijímáno.

Dušek však také vyjádřil naději, že se po 10. lednu projeví přísnější restrikce přijaté v závěru prosince a tlak na nemocnice poleví.

Vzhledem k velkému nárůstu nově testovaných osob podle Blatného nelze v dohledné době počítat s rozvolňováním opatření. Vyloučit naopak nelze jejich zpřísnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…