Blbost. Hlídat „každou s*ačku“! Topolánek, Kalousek a Farský se pustili do Klause mladšího

27.01.2019 9:16

Poslanec Václav Klaus mladší (ODS) přišel s návrhem – ve jménu svobody slova trestat provozovatele sociálních sítí za mazání příspěvků na sociálních sítích. Expremiér za ODS Mirek Topolánek za to Klausovi vyčinil a vysvětlil, proč by on osobně pro takový zákon ruku nezvedl. Současný poslanec Jan Farský (STAN) označil návrh za „blbost“ a zbraň v rukou demagogů. A pak se přidal Miroslav Kalousek.

Blbost. Hlídat „každou s*ačku“! Topolánek, Kalousek a Farský se pustili do Klause mladšího
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Václav Klaus mladší na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

Václav Klaus mladší přišel s návrhem trestat soukromé subjekty za narušování svobody slova. Rád by si došlápl na provozovatele sociálních sítí, kteří mažou „nevhodné příspěvky“.

Anketa

Kdo je pro vás důvěryhodnější?

hlasovalo: 21073 lidí

Nový trestný čin nazvaný „porušování svobody projevu“ by se vztahoval na sociální sítě s více než 100.000 uživateli. Trestné by podle návrhu bylo neoprávněné odstranění nebo jiné znepřístupnění příspěvku týkajícího se otázek veřejného zájmu, který by nebyl v rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy. Zásah by zároveň musel být veden úmyslem ztížit nebo zmařit svobodnou veřejnou diskusi.    

Méně závažné případy porušení svobody projevu, a to i z nedbalosti, by byly podle novely přestupkem. Jednotlivcům provozujícím sociální sítě by za něj hrozila až půlmilionová pokuta, podnikatelům a firmám až padesátimilionový postih.

Topolánek nad tímto Klausovým návrhem – který podepsali někteří poslanci z ANO, z ODS, z SPD Tomia Okamury, z ČSSD , ale i jeden poslanec z hnutí Starostové a nezávislí – kroutil hlavou. Dal na sociální síti Twitter jasně najevo, že návrh nepovažuje za dobrý. „Jasně, že jsem proti cenzuře. Ale nevím. Vynucovat si svobodu projevu finanční sankcí a současně nechat soukromý subjekt zcela odpovědný za každou srač.u, kterou tam někdo anonymně zveřejní? Pro tohle bych ruku nezvedl,“ napsal Topolánek.

V diskusi pod příspěvkem zaznělo, že Klaus mladší se sice označuje za pravicového politika, ale v praxi se jako pravicový politik nechová. Pravicový politik by prý měl uznat, že provozovatel sociální sítě vede soukromou firmu a v té si může počínat, jak sám uzná za vhodné, včetně mazání příspěvků. Jen svým počínáním nesmí porušovat zákon.

Někteří voliči však doplnili, že je dobře, že už Topolánek nemůže hlasovat o českých zákonech.

Poslanec Jan Farský (STAN) zašel v kritice Klause mladšího ještě dál. Zákon označil za „blbost“ a posteskl si nad tím, že nedokázal přesvědčit svého kolegu Petra Pávka, aby tento návrh nepodepisoval.    

„Nesmysl. Totální blbost. Návrh má jediný smysl – demagogové nad ním budou vykřikovat, že je někdo cenzuruje a že oni takto bojují za svobodu slova. Jak je to nepoužitelné, tak je to hloupé a zbytečné,“ uvedl Farský.

I pod příspěvkem Jana Farského se rozjela diskuse. Jeden z diskutérů napsal, že pokud chce stát trestat blokování nevhodného obsahu na sociálních sítích, měl by také trestat šíření lží a zavádějících zpráv tamtéž. Jenže pokud by to dělal, tak už by Klaus mladší na sociální síť nikdy nic nenapsal.

Nakonec se přidal i Miroslav Kalousek, matador TOP 09. „Facebook je soukromá společnost a stát jí nemá co mluvit do toho, jaká si nastaví pravidla. Tohle není návrh na ochranu svobody slova, ale na ochranu dezinformační války, kterou vedou autoritativní režimy proti nám a našim spojencům. TOP 09 bude proti,“ deklaroval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…