Blízký východ v Londýně: Budova BBC polita „krví“

14.10.2023 17:37

Propalestinští aktivisté zaútočili barvou na britskou veřejnoprávní BBC za to, že podle nich „šíří okupační lži“ Izraele. Stanici tak nepomohlo ani opatrné našlapování jejího zpravodajství kolem palestinského Hamásu, když rozhodla, že ani brutální vraždění izraelských dětí „není terorismus“, a skupinu označila pouze jako „militantní“. V zemi se mezitím již mnozí židé vyjadřují, že se bojí veřejně přiznat svoji víru. V londýnských ulicích se mají setkávat s nadávkami a urážkami.

Blízký východ v Londýně: Budova BBC polita „krví“
Foto: Sociální síť X
Popisek: Do ulic po světě vyšly desetitisíce muslimů vyjádřit podporu Palestincům.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí
Mezi Izraelci, které v minulém týdnu unesli do Pásma Gazy palestinští teroristé z Hamásu, jsou také několikaletí, či dokonce několikaměsíční děti, na což se snažila v Británii upozornit třiadvacetiletá britsko-izraelská dívka Neta Fibeeshová a společně se svou matkou v Londýně vylepovala fotografie s informacemi o unesených, což se však zejména ve čtvrtích s početnou arabskou komunitou nesetkává s pochopením.

Stačí jen pár okamžiků a na vylepené letáky se vrhají dvě zahalené ženy a zuřivě fotografie unesených strhávají. „Tohle je za Palestinu!“ křičí zahalené ženy v severním Londýně a vyhazují fotografie unesených včetně té, na níž je vyobrazen například čtyřletý Ariel, jehož teroristé unesli spolu s jeho několikaměsíčním bratrem Kfirem a jejich matkou Shiri Silberman-Bibasovou.

Jeden z procházejících se na rozzuřené muslimky obrátí s dotazem, proč namísto strhávání plakátů s fotografiemi unesených lidí „nedělají něco pro Palestinu?“. „Tohle je pro Palestinu!“ odpovídá mu zahalená žena a trhá fotografie unesených s prosbou o šíření informací, aby se pomohlo tomu, že se živí vrátí domů.

Fibeeshová se muslimkám snažila vysvětlit, že se tyto problémy „vzájemně nevylučují“ a na plakátech jsou děti a nevinní lidé, ale ani to se u muslimek nesetkává s pochopením. „A co děti v Palestině?“ křičí na ni a strhávají plakáty nadále.

Mladá britsko-izraelská žena, studující na univerzitě v Tel Avivu, vystudovala doktorát z neurobiologie, deníku Daily Mail popsala, že nešlo o jediný incident a při vylepování letáků v severním Londýně ji tamní obyvatelé uráželi. „Ve Spojeném království se cítím bezpečněji, protože to není válečná zóna, ale i tak je to tu opravdu nepříjemné. Je to opravdu nepříjemné,“ sdělila dívka, jejíž známé unesli palestinští teroristé babičku.

„Nechápu, proč to děláš, to je karma, oni si za to můžou sami,“ měla vysokoškolská studentka slýchat v londýnských ulicích názory, že únos civilistů „je karma za to, co dělají jejich lidé“. Setkat se měla i s tím, že k ní přistoupil muž, nadával jí, ukázal prostředníček a provolával propalestinská hesla.

V Británii je již podle ní spousta lidí, kteří se bojí naznačit, že jsou židé, a není výjimkou, že ti, kteří si na veřejnosti vezmou jarmulku, čelí nadávkám. Poté, co Fibeeshová zažila v londýnských ulicích, už raději svým rodičům poradila, aby u domu schovali vše, co by mohlo prozradit, že jsou židé. „Bydlíme v židovské oblasti, ale nevím, jestli to bude ještě bezpečné,“ svěřila se.

Nejde přitom již jen o obavy této mladé ženy, že jde o skutečné napětí ve Spojeném království, přiznává i tamní premiér Rishi Sunak, jenž policii dal za úkol, aby se vypořádala s protiizraelskou nenávistí. Kvůli bezpečnosti žáků byly v Londýně do pondělí také zcela uzavřeny dvě židovské školy.

Hamás nejsou teroristé, říká Britům BBC

Propalestinští aktivisté z organizace Palestine Action měli dle serveru The Telegraph také zaútočit na sídlo britské veřejnoprávní stanice BBC a postříkat jej červenou. Skupina vandalství vysvětlila tím, že stanice podle nich „šíří okupační lži“. „Výroba souhlasu s válečnými zločiny Izraele znamená, že máte na rukou palestinskou krev,“ napsali aktivisté s tím, že červená barva „symbolizuje spoluúčast“ BBC „na izraelské genocidě palestinského lidu prostřednictvím neobjektivního zpravodajství“.

BBC se přitom snaží Hamásu ustupovat a palestinskou organizaci, která s oslavami brutálně zabíjela civilisty a během svého sobotního útoku například také uřezávala hlavy dětem či je upalovala, odmítá označit za „teroristickou“.

Redaktoři ve zpravodajství BBC si na rozdíl od mnoha britských politiků totiž nemyslí, že je brutální masakrování neozbrojených Izraelců terorismus, a Hamás označují nikoliv za „teroristickou“, ale jako „militantní“ skupinu.

Veřejnoprávní stanice to zdůvodnila tím, že chce být „nestranná“. Podle dlouholetého zahraničního zpravodaje korporace Johna Simpsona „nazývat někoho teroristou znamená, že se stavíte na jednu stranu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radek Kotas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

U nich, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemmxx , 14.10.2023 18:21:30
Progresivistická BBC?

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…