Bohumil Pečinka napsal do Reflexu o ukrajinské revoluci. Možná vás překvapí

04.09.2014 8:17

Revoluce na Ukrajině nepřinesla vůbec nic, jen rozložila zemi a ohrozila celý region. Tím nápadně připomíná slavné kýčovité „arabské jaro" roku 2011. Komentátor Reflexu Bohumil Pečinka si všímá paralel mezi oběma procesy a ukazuje na samolibé revolucionáře, kteří pod bláhovými sny a okouzleni svým částečným úspěchem zavlekli zemi do katastrofy.

Bohumil Pečinka napsal do Reflexu o ukrajinské revoluci. Možná vás překvapí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Anketa

Má Česko zakázat muslimkám nosit na veřejnosti šátky, burky apod.?

92%
8%
hlasovalo: 16178 lidí

Mediální prezentace současné situace na Ukrajině podle Pečinky rozdělila národ na dva tábory fanoušků, z nichž jeden se znechuceně otřásá při vyslovení jména Putin, zatímco ten druhý nekriticky věří, že ruský prezident udělá konečně v celém regionu pořádek.

Podle Pečinky bychom se ale měli na věc podívat také jinak. Jakákoliv revoluce (a majdanský převrat s vyhnaným prezidentem Janukovyčem a mocí opírající se o vůli demonstrantů na náměstí prý nepochybně revolucí je) se podle něj posuzuje podle toho, zda dokázala přispět k rozvoji státu, větší naději, životní úrovni a svobodě lidí.

Z tohoto pohledu je majdanský převrat zatím fiaskem. V zemi zuří regulérní občanská válka, sousední země jí uzmula poměrně zásadní část území a ekonomika je v troskách. Za pouhou iluzi, že lze ostraněním legitimního, byť špatného prezidenta, něco změnit, je podle Pečinky mimořádně vysoká daň.

Anketa

Co si myslíte o západních sankcích proti Rusku?

hlasovalo: 41872 lidí

Pečinka přesně datuje zkázu ukrajinského převratu k 20. únoru, kdy povstalci odmítli dohodu s vládou, zprostředkovanou západními zeměmi. Tehdy podle něj skupiny Majdanu podlehly iluzi, že když ovládají jedno kyjevské náměstí, ovládají celou zemi. Vyhnání prezidenta Janukovyče zavedlo jeho stoupence (a těch nebylo málo) na stranu protivládních sil, a oslabení souseda promptně využilo Rusko k uspokojení vlastních strategických zájmů v Černém moři.

Ukrajina podle Pečinky už navždy bude jiná než před Majdanem - ekonomicky na kolenou, s okleštěným územím a s emancipovaným východem země, který si už navždy bude vědom své síly proti Kyjevu.

„Slavná majdanská revoluce příliš připomíná tzv. arabské jaro. Začínalo to lyrickými žvásty o nastupující twitterové a facebookové generaci, pokračovalo tím, že Západ nechal padnout režimy, jež sice nebyly dvakrát demokratické, ale zajišťovaly v regionu `jakous takous` stabilitu bez válek,“ píše Pečinka. Poté podle něj vždy následoval nástup radikálů a v závěsu občanské války, které pokaždé ohrozily celý region. Dnes se snad podaří zajistit alespoň to, aby tato revoluční zkáza nepřeskočila do střední Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…