Boj proti nenávisti nabírá na obrátkách. Žena psala na Facebook, po intervenci nejvyššího návladního Zemana jí hrozí basa

07.04.2019 9:20

Řada lidí dodnes věří, že na sociální síti Facebook mohou napsat úplně cokoli a nic se jim nestane. Na facebookových profilech vyzývají k upalování migrantů či uprchlíků a k dalším podobným šílenostem. Za toto své jednání mohou však od úřadu dostat pokutu nebo se dokonce ocitnout před soudem a mohou si odkroutit pár let natvrdo. Za podněcování k nenávisti vůči skupině osob by se mohla ocitnout ve vězení jedna žena z Plzně.

Boj proti nenávisti nabírá na obrátkách. Žena psala na Facebook, po intervenci nejvyššího návladního Zemana jí hrozí basa
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

V říjnu 2018 dostala žena z Plzně pokutu 500 korun za to, že na sociální síti Facebok nabádala k upalování migrantů či uprchlíků. K tomuto hrůznému činu vyzývala pod videem, na němž bylo zachyceno policejní odhalení v kamionech několika takových osob, které policie naložila do autobusu a odvezla je do záchytného zařízení, kde ti zadržení měli setrvat, dokud nebude rozhodnuto, zda dostanou azyl.

„A my na ně budem platit… proč ty autobusy radši nezapálili,“ uvedla žena. Svůj názor v diskusi pod videem dále rozvíjela. Na její slova upozornil server Aktuálně.cz.

Státní zástupce ji za to hodlal obžalovat z trestného činu nenávisti vůči skupině osob, ale soud rozhodl, že šlo jen o přestupek, protože žena napsala jen jednu větu a navíc až dosud vedla řádný život.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to však odmítl nechat jen tak a věc dostal až k Nejvyššímu soudu. Ten rozhodl, že se případ musí projednat znovu a že se soudy nižší instance musí zabývat nejen onou jednou větou, ale také tím, že ji žena v následné diskusi dál hájila a rozvíjela. Může tedy dojít k tomu, že pokuta bude zrušena a žena dostane přísnější trest.

Česká policie po útocích na dvě mešity na Novém Zélandu slíbila, že přitvrdí v boji proti šiřitelům nenávisti. Nejeden Čech na sociálních sítích psal, že se muslimům vrátily plody jejich vlastního konání a někteří australského střelce, který podle zpráv zavraždil desítky lidí, označil za hrdinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …