Bojujeme za parlamentní demokracii, burcoval v ČT Kuba

25.06.2013 19:14

Koalice se pokusila na poslední chvíli odvrátit jmenování prezidentovy vlády odborníků" odevzdáním 101 poslaneckých podpisů, vyjadřujících podporu vládě dosavadní koalice v čele s Miroslavou Němcovou. Prezident Zeman na to však nedbal a rovnou jmenoval premiérem Jiřího Rusnoka. V pořadu Interview ČT jej za to kritizoval první místopředseda ODS Martin Kuba.

Bojujeme za parlamentní demokracii, burcoval v ČT Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr průmylu a obchodu Martin Kuba

Prezident odpoledne na tiskové konferenci prohlásil, že je třeba udělat něco ke zklidnění situace. „Bohužel tím, co udělal, ten výrok zcela popřel,“ zalitoval Kuba. Prezidentovi podle něj všechny parlamentní strany řekly, že o úřednickou vládu nestojí. On se však přesto pokouší nepolitický kabinet protlačit silou.

Podle něj doposud vždy platilo, že vláda se vybírá podle vůle Poslanecké sněmovny, která vládě vyslovuje důvěru. „Prezident nemůže předpokládat, že pan Rusnok přijde do Parlamentu a tam získá podporu,“ uvedl Kuba.

„Prezident uvedl, že vláda je nejrychlejší cestou k předčasným volbám, ale pan Rusnok mluvil o tom, jak sestaví rozpočet a co všechno stihnou. Každý z těch pánů evidentně mluvil o něčem jiném,“ obává se Kuba.

ČSSD vyhraje volby a bude koukat

„Je tu pořád 101 poslanců ochotných podpořit vládu. Tak proč děláme nějakou úřednickou?“ nechápe Kuba. Podle něj takové vládě například hrozí, že jí sněmovna neschválí rozpočet a budeme se pohybovat ve velmi omezených podmínkách rozpočtového provizoria, ve kterém je možné platit pouze mandatorní výdaje a vůbec nelze financovat investice.

„Zdá se mi to slovy Járy Cimrmana slepá ulička,“ ohodnotil za těchto okolností jmenování Zemanovy vlády. V současnosti se podle něj hraje o mnohem více než o současnou vládu. „Je to souboj o to, jestli vůbec žijeme v demokracii parlamentní,“ myslí si.

A ocení to podle něj i současná opozice, která do souboje s prezidentem nechce jít. „Představte si, že  ĆSSD vyhraje volby, a najednou pan Zeman řekne, ono to tomu Rusnokovi šlo, tak já ho tam nechám, a Bohuslav Sobotka s Michalem Haškem tam budou stát a koukat. Takže my tu bojujeme i za současnou opozici,“ uvedl Kuba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …