Bordel s pivem! Všichni se smějou Babišovi. Takže Schillerová vystoupila, mávala novinama... Už je vám to jasné?

06.02.2020 10:44

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) vystoupila dnes na tiskové konferenci, aby udělala přítrž legráckám, které kolují po internetu kvůli cenám piva. Na pomoc si vzala deník Blesk, jehož titulní strana ji rozčílila.

Bordel s pivem! Všichni se smějou Babišovi. Takže Schillerová vystoupila, mávala novinama... Už je vám to jasné?
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Alena Schillerová s novinami.

Vláda chce od května hospodským pomoci snížením DPH na točené pivo z 21 na 10 procent. Jenže  rozdíl bude, jestli si je odnesete domů ve džbánku, nebo je vypijete přímo na místě. Vyšší daň budou mít nealko i stánkaři. „To bude bordel,“ píše Blesk.

Anketa

Babišova vláda podává žalobu proti Evropské komisi ve věci dotací Agrofertu. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 10427 lidí

„Snížení nastupuje od 1. května 2020, je to snížení vybraných sazeb DPH zejména pro činnosti s vysokým podílem lidské práce, ale zejména, a to určitě potěší, a já vím, že je to potěší, protože s celou řadou jsem mluvila, hospodské, majitele restaurací... Snižujeme DPH na stravovací služby. My jsme je už snížili, když se zaváděla první vlna. To znamená 1. 12. 2016 – z 21 na 15 a pokračujeme na 10 procent. To znamená, že stravovací služby budou v deseti procentech. Tím podporujeme naše restaurace, naše hospody a podporujeme tím venkov,“ zdůraznila Schillerová mávajíc novinami.

„Součástí stravovací služby, jsme se rozhodli, snížit DPH i na točené pivo, což můžeme podle směrnice a podle evropských předpisů udělat pouze tehdy, pokud je to součástí stravovací služby. Pokud si to točené pivo dáte k řízku v restauraci, kde máte obsluhu, kde máte zázemí, kde si k tomu můžete sednout. Tehdy jedině můžete alkohol, a my jsme se rozhodli, že to uděláme u točeného piva, snížit na 10 procent. Takže je jednoduchý limit. Prostě na pivo budou jenom dvě sazby. Buď si ho dáte někde venku, nebo si ho koupíte v obchodě, pak tam máte 21 procent. Nebo si ho dáte jako součást stravovací služby v tom zázemí, které je jasně definované, v té restauraci, v té hospůdce a pak tam bude procent deset. Takže já si myslím, že to je na pochvalu a že budou mít naši majitelé restaurací a hospod radost, než taková kampaň, která se kolem strhla. Takže jenom na vysvětlenou,“ zdůraznila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…