Bouře v Praze nezakryje fakt, že ČR může vyvíjet jedy, zaznělo z Ruska. ODS a TOP 09 se zlobí

20.03.2018 15:35

Reakce České republiky a Švédska nic nemění na tom, že tyto státy mají možnost vyvíjet látky typu Novičok. V Moskvě to dnes novinářům řekl náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov, upozorňuje ČTK.

Bouře v Praze nezakryje fakt, že ČR může vyvíjet jedy, zaznělo z Ruska. ODS a TOP 09 se zlobí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Reagoval tak na informace o tom, že Praha a Stockholm si předvolaly ruské velvyslance s žádostí o vysvětlení výroku Moskvy, že armádní jed mohl pocházet z jejich zemí.

„Ruské prohlášení, že možnost práce s takovými látkami mají kromě Británie také USA, Švédsko a Česká republika, není náhodné,“ řekl Rjabkov. Moskva si je podle něj vědoma, jakou bouři její prohlášení vyvolávají ve jmenovaných zemích. „Bouře jako reakce ale nijak nepopírá fakt, že právě tyto země jsou, pokud víme, schopny provádět výzkum a vyvíjet a syntetizovat takové věci,“ prohlásil vysoký představitel ruské diplomacie.

Opoziční TOP 09 a ODS ve Sněmovně požádají vládu v demisi a šéfa diplomacie Martina Stropnického (ANO), aby reagovali na tvrzení Ruska, že jed použitý v Británii k pokusu o vraždu někdejšího dvojitého agenta a jeho dcery mohl pocházet z České republiky. „Budeme chtít usnesení, které odmítne tvrzení ruské strany,“ uvedla poslankyně Helena Langšádlová. Do Černínského paláce by podle ní měl být předvolán ruský velvyslanec a je na místě uvažovat o vyhoštění ruských diplomatů. Šéf české diplomacie postupuje podle TOP 09 v případu laxně a tvrzení Ruska ČR poškodilo, podle ODS chyboval i prezident Miloš Zeman.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové, je nevídané, že Česko na oznámení spojenců o ohrožení na jejich území, nereaguje. Diplomacie pod vedením Stropnického, vláda a také prezident měli podle ní konat, protože se nečinností země stává pro spojence nedůvěryhodnou. Podle Černochové prezident selhal, měl se důsledně ohradit proti nařčení z Ruska. Proto bude podle ní ODS chtít, aby premiér Andrej Babiš (ANO) záležitost konzultoval s prezidentem.

Podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila měl Stropnický reagovat ihned o víkendu. „Pro nás je nepřijatelné, aby český ministr zahraničí reagoval slovy, že nebude kazit víkend ruskému ambasadorovi a předvolá ho nějaký další den,“ uvedl. Kdyby podle něj diplomacie reagovala okamžitě, nemusela by vláda čelit kritice. Pozvat ruského velvyslance považuje TOP 09 za naprosté minimum v řešení situace. Pokud Rusko ČR obvinilo, mělo by předložit důkazy, zdůraznila Langšádlová.

Zástupci vlády odmítali v pátek situaci komentovat s odvoláním na pondělní zasedání unijních ministrů zahraničí, ti ve společném prohlášení vyzvali Rusko, aby bezodkladně odpovědělo na otázky Londýna a mezinárodního společenství ohledně nedávného útoku nervovou látkou v jihoanglickém Salisbury. Podle EU byl útok na někdejšího dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dceru 4. března bezohledný a nezákonný čin, který ohrozil životy mnoha civilních občanů.

Stropnický při odchodu z jednání ministrů EU řekl, že otázka případných dodatečných sankcí vůbec diskutována nebyla. „Nedokážu vyloučit, že by to třeba mohlo být předmětem jednání prezidentů a premiérů na Evropské radě,“ podotkl. Česko i další země, které Moskva označila o víkendu za možné původce látky použité k útoku, na jednání toto nařčení odmítly, doplnil Stropnický.

O dalším postupu mohli dnes ráno diskutovat účastníci pravidelného zasedání Bezpečnostní rady státu, mluvčí kabinetu Barbora Peterová otázku nekomentovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…