Bože, ochraňuj nás. Tereza Spencerová se ozvala ze Sýrie, kde se blíží „poslední bitva“

11.09.2018 20:43

V posledních dnech jsou nejen zdravotní zařízení a záchranná střediska terčem leteckých úderů Asadových a ruských sil v Sýrii a při útocích proti Idlíbu. Americké jednotky podle editorky Literárních novin a analytičky Spencerové v Sýrii posilují a Trumpův poradce Bolton hrozí, že trest za použití chemických zbraní v Sýrii bude „mnohem tvrdší“.

Bože, ochraňuj nás. Tereza Spencerová se ozvala ze Sýrie, kde se blíží „poslední bitva“
Foto: archív autora
Popisek: US letecký útok Sýrie

Tereza Specerová je v Sýrii. A má tak možnost přímo „naživo“ sledovat propukající finální bitvu místní občanské války. Síly prezidenta Bašára Asada za podpory ruského letectva pracují na vyčištění Idlíbu, který je poslední baštou islamistů.

Anketa

Chcete, aby Česko dočasně přijalo 50 dětí ze Sýrie, jak navrhuje europoslankyně Šojdrová?

5%
95%
hlasovalo: 14273 lidí

Metropole Damašek, kde se Spencerová nachází, prý žije především obchodním veletrhem. V Idlíbu ale nejspíš dojde k „poslední bitvě“ v pravém slova smyslu.

„Alláh a všichni ostatní k tomu pověření a vhodní, nechť nám pomáhají,“ konstatuje Spencerová, podle které se USA a Rusko, dvě supervelmoci, které se v Sýrii nepřímo střetávají, tak dlouho snažily o „deeskalaci“, až z toho vznikla skutečně horká válka.

Ve Washingtonu podle Spencerové dobře vědí, že je Idlíb baštou al-Káidy, a část amerického establishmentu dokonce s Damaškem zkouší vyjednávat o podmínkách důstojného odsunu vojáků ze Sýrie. Navenek se ale snaží ukazovat sílu. „Americké jednotky v Sýrii přišly o stovky mužů, ale přece Trumpův poradce Bolton hrozí, že trest za použití chemických zbraní v Sýrii bude ‚mnohem tvrdší‘ než ty předchozí. Spencerová si všimla detailu, že už se ani neříká ‚Asadův chemický útok‘, ale ‚útok‘ jako takový. To může znamenat, že Asadovi může být připočten i útok, který spáchá někdo jiný.

Připomněla také, že Boltonův prezident Trump hájí al-Káidu v Idlíbu s tím, že se prý kvůli případným masakrům civilistů „velmi, velmi rozčílí“ a ponechá americkou armádu v Sýrii tak nějak po „afghánsku“ (nebo po německu?) natrvalo. A Pentagon už ani nevylučuje, že by mohl zaútočit přímo syrské, íránské nebo ruské síly, zatímco doposud útočili Američané svými bombami hlavně „do prázdna“.

Z toho, co se děje v Sýrii, je podle Spencerové jasné jedno: Proklamovaná politika obecně podle analytičky nic neznamená, pokud ji neprovázejí konkrétní činy.

K tomu Spencerová připomněla, že američtí mariňáci mezitím provedli manévry s ostrou palbou u základny Al Tanf, přičemž to nebyl vzkaz Daeši z přilehlých pouštních oblastí, ale Rusku. „Rusko reagovalo nácvikem výsadku námořní pěchoty u neobydleného syrského pobřeží a pohrůžkou útokem na americké oddíly, pokud budou podporovat džihád,“ upřesnila.

Do toho navíc vstupují Evropané. „Angela Merkelová sice souhlasí s tím, že teroristé v Idlíbu musejí být zlikvidováni, ale Berlín, který ještě ani nestihl zformulovat svou avizovanou novou politiku ‚nezávislosti‘ na USA, současně nevylučuje, že by Sýrii útokem ‚ztrestal‘ společně právě s USA, Británií a Francií,“ připomíná Spencerová.

To všechno podle Spencerové může také znamenat, že velmoci se ocitly na prahu ostré vzájemné války, která zdaleka nemusí skončit jen Sýrií. „Bůh, Alláh a všichni ostatní k tomu pověření a vhodní, nechť nám pomáhají,“ spráskla ruce komentátorka.

A pak se obrací k aktuálnímu vývoji na syrské frontě. V Idlíbu nálety na vybrané body v každém případě pokračují, nejspíš aby byli džihádisté udržováni „pod tlakem“, míní Spencerová. „Džihádisté zatýkají kohokoli, kdo je ochotný se vzdát a z Idlíbu odejít, nejspíš pro účely ‚lidských štítů‘,“ sdělila a připomněla, že Putin s Erdoganem se znovu sejdou koncem září a v mezidobí má turecký prezident prodloužený čas ten „svůj“ Idlíb nějak vyřešit.

Především se ale Spencerová podivuje nad tím, že i když je „oko hurikánu“ v Idlíbu, jen kousek vedle pro nějakou raketu v Damašku se nežije Idlíbem, nýbrž mezinárodním obchodním veletrhem, kterého se účastní osmačtyřicet zemí včetně České republiky. „Náš stánek není sice z nejbombastičtějších, ale přesto je plný symboliky. Poprvé oficiálně pod českou vlajkou už nenabízí převážně jen brožury a reklamní letáky, nýbrž i živé experty a firmy,“ napsala s tím, že jsou tu však stále sankce EU proti Sýrii, a tak Česká republika v obavách, aby je náhodou snad nějak neporušila a nezavdala další podnět ke vnitropolitickému překřikování, nabízí jen technologie, které lze využívat v „humanitární sféře“, třeba čištěním vody počínaje a výrobou nových tvárnic z betonového prachu konče. „Toho je především na válkou zničených předměstích velkých syrských měst spousta,“ poznamenala.

Poznamenala, že přes uličku nabízela podobnou a možná stejnou technologii na výrobu tvárnic z odpadu německá firma, která se ještě navíc pyšnila zásadní přidanou hodnotou – ruskou a syrskou vlaječkou. „Prý že v Rusku už ‚jedou‘, Rusko má ve firmě snad i podíl, zatímco syrská vlajka měla naznačovat příslušné konexe tady,“ sdělila a dodala, že když se na tuto konkurenci zeptala docenta Vladimíra Krepla z České zemědělské univerzity, mávl rukou: „A viděla jste i ty Italy? Ani Němci, ani Italové se nějakými sankcemi – na rozdíl od nás – svazovat nenechají.“

V kontextu s konfliktem v Sýrii je podle Spencerové při pohledu na nadšence i celé rodiny zaplavující už čtvrtý den obří veletržní areál něco špatně. „Možná že právě takto pojatá monstrakce spoustě lidem pomáhá zbavit se traumat z války, která Damašek i jih Sýrie v posledních měsících a týdnech konečně pustila ze sevření,“ uvedla s tím, že v některých oblastech se před odvodovými centry tvoří dlouhé fronty žadatelů o povolení vycestovat ze země – jako by chtěli, aby válka skončila, když ne ve skutečnosti, tak alespoň pro ně.  

Původní zdroj ZDE.

„Pro většinu z těch, které jsem první den v Damašku viděla, jako by byl Idlíb už jen taková drobnost, s jejímž vyřešením veškeré to skoro osmileté utrpení už skončí…,“ uzavřela Spencerová reportáž z Damašku. Alespoň zde prý na třetí světovou válku nikdo nemyslí.

 

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…