Bradáčová: Protikorupčnímu útvaru nesmí šéfovat někdo, kdo vyhovuje politikům

17.09.2012 18:07

S vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou debatoval v Dvaceti minutách Radiožurnálu moderátor Martin Veselovský o podobě Úřadu pro boj proti korupci, vážné finanční kriminalitě a terorismu, který by v rámci státního zastupitelství měl být zřízen.

Bradáčová: Protikorupčnímu útvaru nesmí šéfovat někdo, kdo vyhovuje politikům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Návrh je součástí Zákona o státních zastupitelstvích, který již je v legislativním procesu. Politikům se podle Bradáčové na návrhu především nelíbí, že by tento útvar řídil náměstek Nejvyššího státního zastupitelství, vybraný jeho šéfem.

Byli by rádi, kdyby se na jeho výběru mohla nějakou formou podílet politická reprezentace. Proto se proti tomuto návrhu již vyjádřil ministr spravedlnosti Pavel Blažek a podle Bradáčové rovněž lidé z týmu vicepremiérky Karolíny Peake. „Já však tuto alternativu preferuji,“ uvedla Bradáčová. „Šéfa by měl jmenovat Nejvyšší státní zástupce, který za ten úřad ponese i odpovědnost,“ dodává.

„Všude v Evropě je zkušenost, že tam, kde do jmenovací pravomoci nemluví politici, ty orgány fungují lépe a efektivněji,“ myslí si. Má velké obavy, že by tu mohl vzniknout model, ve kterém by politici mohli přes tento útvar ovlivňovat politické kauzy. „A to už je snad lepší nechat současný stav,“ myslí si vrchní státní zástupkyně.

Proto by podle ní neměl být nikdy jmenován do čela tohoto útvaru člověk, který politickým elitám vyhovuje.

Prý se rovněž dlouze diskutovalo o různých podobách tohoto speciálního útvaru. Padl prý dokonce návrh, aby takové orgány vznikly dva a byly podřízeny pražskému a olomouckému vrchnímu zastupitelství. Tato možnost je však podle Bradáčové nejhorší možná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…