Bradáčová vyšetřuje profesora práva Jelínka. Novinář píše o vyřizování účtů z minulosti

06.02.2021 12:19

Před dvěma roky byla v jednání případná spolupráce pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové s Právnickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze. Proti tomu tehdy vystupoval tamní vedoucí katedry trestního práva Jiří Jelínek. Nyní jsou opět ve střetu. O Jelínka je zájem médií kvůli únikům z vyšetřování v kauze bývalého soudce Sováka. Ale Bradáčová, která odpovídá za zákonnost tohoto vyšetřování, tvrdí, že k žádným únikům od orgánů činných v trestním řízení nedošlo. Informace přináší Info.cz.

Bradáčová vyšetřuje profesora práva Jelínka. Novinář píše o vyřizování účtů z minulosti
Foto: Repro ČT24
Popisek: Vrchní státní zástupkyně v Praze, Lenka Bradáčová

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová byla v roce 2018 oslovena, zda by se chtěla stát členkou oborové rady Právnické fakulty UK v Praze pro doktorský studijní program Teoretické právní vědy – Trestní právo, kriminologie a kriminalistika. V její kandidatuře ji na jednání Akademického senátu Právnické fakulty UK tehdy přijel podpořit i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Bradáčovou do oborové rady nominoval vedoucí katedry politologie a sociologie pražské Právnické fakulty a ústavní právník Jan Kysela. Pro jmenování do oborové rady bylo zapotřebí prokázat se především publikační činností, což se Bradáčové nepodařilo.

Bradáčová se členkou oborové rady nestala, jelikož její nominaci děkan fakulty profesor Jan Kuklík ještě před jednáním Vědecké rady Právnické fakulty UK stáhl, takže se o ní nehlasovalo. Důvodem postupu byla podle děkana absence vykazatelných publikací paní Bradáčové, což se v kontextu posuzování nominací do jednotlivých oborových rad ukázalo jako dílčí nedostatek.

Pochybnosti ohledně jmenování Bradáčové z důvodu absence odborné publikační činnosti měl tehdy vyslovit také předseda oborové rady, profesor Jiří Jelínek, k němuž se přidal i její další člen, profesor a předseda Nejvyššího soudu ČR Pavel Šámal.

Vrchní státní zástupkyně Bradáčová v reakci na svůj neúspěch poslala děkanovi fakulty Janu Kuklíkovi dopis, v němž reagovala na předsedu oborové rady, profesora Jelínka. „V návaznosti na projev zjevné nelibosti pana Jelínka s mou účastí v oborové radě, jsem svůj souhlas opětovně zhodnotila, a pokud by pro Vás byla má účast spojena se vznikem interpersonálního konfliktu, považujte Vaši původní nabídku ve vztahu k mé osobě za bezpředmětnou,“ napsala Lenka Bradáčová děkanovi fakulty Janu Kuklíkovi.

V současnosti proti sobě Bradáčová a Jelínek stanou v trestním řízení. Vrchní státní zastupitelství totiž dozoruje údajně korupční případ dnes už bývalého soudce Vrchního soudu v Praze Zdeňka Sováka. V podobných mediálně sledovaných kauzách vede Bradáčová dozor často sama.

Celý text ZDE

Do médií se dostaly pasáže z vyšetřování, v nichž Zdeněk Sovák má svému příteli, spoluobviněnému Milanu Bíbovi, například říkat, že rozsudek z kauzy Metrostav chce mít z toho důvodu, že jakmile ho bude mít k dispozici, tak je připraven objednat, jak on sám říká, velmi kvalifikovaný rozbor od profesora Jelínka.

Odkaz na aktivity přímo Jelínka ovšem ve sdělení obvinění absentuje. Ve sdělení obvinění se o profesorovi Jelínkovi píše na několika místech. Opět kvůli rozboru rozsudku kauzy Metrostav, ale také kvůli tomu, že měl Sovák s Jelínkem řešit právní zastoupení pro Metrostav. Profesor Jelínek měl podle policie navrhnout advokáta Marka Nespalu, se kterým spolupracuje.

Odposlechy ani další informace ze sledování, které by dokládaly Jelínkovo možné nekalé jednání, ve sdělení obvinění prezentovány nejsou.

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí

Ekonomický deník požádal profesora Jiřího Jelínka, aby popsal, co se tehdy odehrálo na Právnické fakultě UK, když se řešila nominace Lenky Bradáčové. „Návrh podával děkan fakulty, rozhodovala vědecká rada, já jsem se na jednání vědecké rady k osobě Lenky Bradáčové vůbec nevyjadřoval,“ řekl Jelínek.

Vyjádřil se i ke kauze Sovák, kterou prochází jeho jméno. „Já se k této věci asi nemohu vyjádřit, protože doktorka Bradáčová dozoruje trestní kauzu, ve které jsem já dehonestován. Kauzu, ve které došlo k únikům z trestních spisů a je to vůči mé osobě zneužíváno,“ řekl ke kauze Zdeňka Sováka Jiří Jelínek, který jako vyslýchaný svědek podepsal povinnost mlčenlivosti.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová událost starou dva roky jako problém z pohledu své možné podjatosti nevnímá. Podle informací Ekonomického deníku o tom, že se v případu bývalého soudce Sováka necítí být podjatá, rozhodla sama tento týden. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…