Britové promluvili. Za příštího předsedu vlády si přejí...

28.06.2016 15:24

Britský premiér David Cameron oznámil, že ve funkci předsedy vlády zůstane už jen několik měsíců, protože si nepřál odchod ostrovního království z EU, voliči to věděli, a přece se rozhodli pro odchod. Příštím nejmocnějším politikem Spojeného království by tedy měl být někdo, kdo brexit prosazoval. The Independent poukázal na průzkum, podle něhož by si Britové přáli v premiérském křesle jednu možná překvapivou osobu.

Britové promluvili. Za příštího předsedu vlády si přejí...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

David Cameron za pár měsíců skončí v pozici předsedy britské vlády. Nahradí ho některý z konzervativních politiků. Nejčastěji se skloňuje jméno někdejšího starosty Londýna Borise Johnsona. Toho preferují především příznivci ze strany UKIP Nigela Farage, jenž volal nejhlasitěji po brexitu. Po referendu Farage přiznal, že v kampani nemluvil vždy pravdu.

Celý text najdete zde

Johnsona si však nepřejí zdaleka všichni voliči konzervativní strany. Téměř třetina voličů Konzervativní strany, stejně jako voliči liberálů a labouristů, by za premiéra měla raději někoho jiného – konzervativní političku Theresu Mayovou, která sice patří mezi zastánce setrvání Británie v EU, ale v kampani se držela stranou a příliš se nevyjadřovala. Britové zřejmě věří, že Mayová může zklidnit rozbouřené nálady v britské společnosti.

Mayová v průzkumu těsně poráží Johnsona. Za premiérku by si ji přálo 19 procent respondentů, zatímco Johnsona si v premiérském křesle přeje 18 procent lidí. Na třetím místě skončil s pěti procenty hlasů voličů ministr spravedlnosti Michael Gove. Další uchazeči o premiérské křeslo dostali maximálně tři procenta hlasů respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…