Britové řeší, kdo bude příští premiér. Vůbec to prý nemusí být Boris Johnson

26.06.2016 7:53

Po tom, co David Cameron prohrál v kampani o setrvání Velké Británie v Evropské unii, oznámil, že už dále nemůže být premiérem Spojeného království. Ostrovní stát proto řeší zásadní otázku: Kdo zemi povede dál? Příští předseda vlády by prý nemusel vzejít jen z tábora odpůrců EU. Někdejší starosta Londýna Boris Johnson, který byl hlavní tváří boje za odchod z EU, tak možná premiérem nebude.

Britové řeší, kdo bude příští premiér. Vůbec to prý nemusí být Boris Johnson
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

Podle serveru iDnes.cz sázkaři věří, že příštím britským premiérem bude bývalý londýnský starosta Boris Johnson. Ten v kampani objížděl zemi v červeném autobusu, na němž si bylo možné přečíst heslo, že po odchodu z EU ušetří Británie 350 milionů liber týdně, které budou následně investovány do zdravotnictví. Předseda strany UKIP Nigel Farage, který stál v kampani po boku Borise Johnsona, ovšem krátce po uzavření hlasovacích místností přiznal, že toto základní heslo kampaně bylo lživé. Nic takového nemohu garantovat,“ přiznal otevřeně v televizním vysílání. Dodal, že zastánci Brexitu udělali chybu.

Řada lidí si přesto myslí, že by se předsedou vlády měl stát právě Johnson. „Byl lídrem tábora za Brexit, takže by teď měl splnit všechno, co sliboval,“ myslí si například sedmatřicetiletý Londýňan Mike. Policistka Jane má však jiný názor. „Boris je takové zlatíčko, ale nejlépe by podle mě zemi reprezentoval Michael Gove. Působí dojmem, že ví, co dělá.“ V Cameronově vládě zastával Gove post ministra spravedlnosti, ale zkušenosti má i z působení na ministerstvu školství nebo ministerstvu sociálních věcí. O premiérský post však zájem nikdy neprojevoval. A to by mohli Britové chápat jako výhodu. V jeho prospěch mluví i fakt, že patřil do tábora odpůrců Evropské unie. Sluší se ovšem dodat, že Gove z EU zase tak rychle nepospíchá. Již dal najevo, že by proces odloučení mohl být zahájen až v roce 2018, kdy se vše zklidní. A to by mohlo nejzarytější odpůrce EU odradit.

Velká Británie by však mohla po řadě let mít i premiérku. Theresa Mayová sice patřila do tábora zastánců EU, ale ve vyhrocené kampani se nijak zvlášť neprojevovala. Je to umírněná zkušená politička, která by mohla výrazně rozdělenou zemi znovu spojit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…