Britské listy: České elity páchají ostudný zločin. A Zeman je vede

30.10.2015 10:10

Řada českých politiků šíří strach z uprchlíků, a to i navzdory tomu, že tu téměř žádné nemáme. Bohumil Kartous k tomu na Britských listech poznamenává, že jde o ostudný zločin, protože by Češi uprchlíkům vlastně mnohem víc pomáhali, kdyby je od toho neodrazovaly jejich vlastní elity. V čele pachatelů prý stojí prezident Miloš Zeman, který prý možná jednoho dne potvrdí svou ubohost, až se s uprchlíky osobně setká.

Britské listy: České elity páchají ostudný zločin. A Zeman je vede
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Lánech při rozhovoru pro bulvár

Češi, Moravané a Slezané by si měli uvědomit, že uprchlíci jsou lidé jako my, jsou to lidé strádající, prchající před válkou či terorem, či obojím. Možná si to čeští občané i uvědomují, ale musí je mást hlas nemalé části politických elit v čele s prezidentem Zemanem, které varují před přijímáním uprchlíků, protože nás prý budou znásilňovat, utínat nám ruce a tak podobně.  

„Fakt, že v ČR nejsou téměř žádní uprchlíci a že tedy tato situace reálně nenastává, vytváří prostor pro demagogy vedené Milošem Zemanem á la Boratem, kteří se neštítí místo obrany solidarity vyvolávat xenofobní vášně založené na chimérách usekaných rukou, kamenování a zahalování žen,“ píše autor. Na stejnou vlnu bohužel naskakuje nemalá část elit, která o uprchlících hovořívá také jako o invazní armádě. Tito šiřitelé strachu mají pozici o to snadnější, o co méně uprchlíků v Česku ve skutečnosti máme. Kdyby jich u nás pobývalo víc, snad by většina spoluobčanů viděla, že nejde o obludy, a pomáhala by víc než dosud.

Komentář naleznete zde.

Nenávist v nás posiluje i internet, protože uprchlíky na dálku vnímáme jen jako obtěžující hmyz; kdybychom jim hleděli do očí, možná bychom o běžencích nemluvili jako o parazitech, kteří nás chtějí vysávat, a jako o nemilosrdných bytostech, které používají své děti jako živý štít. I to může být důvod, proč se prezident odmítl setkat s uprchlíky. V tváří v tvář zničeným lidem by totiž buď musel odvolat svá předchozí ostrá slova proti běžencům, nebo by svou nízkost musel potvrdit.

„Je naprosto signifikantní, že se Miloš Zeman odmítl setkat se zadržovanými uprchlíky, protože by – tváří v tvář – buď musel potvrdit svou vlastní ubohost, nebo ji popřít,“ píše doslova autor.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…