Brusel plánuje zavedení clo na obilí z Ruska

19.03.2024 22:51

Evropská unie se chystá zavést cla na obilí z Ruska a Běloruska, aby uklidnila jak zemědělce tak některé členské státy. Uvedli tak úředníci obeznámeni s těmito plánu. Očekává se, že clo na obiloviny z Ruska a Běloruska by mělo být ve výši 90 eur za tunu. Český ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) začátkem března na tiskové konferenci jako jednu z možností na zastavení dovozu ruského obilí jmenoval i jeho zařazení na sankční seznam.

Brusel plánuje zavedení clo na obilí z Ruska
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Úřednicí Evropské unie, jak informuje agentura Reuters, nicméně také uvedli že dodávky z Ruska a Běloruska do Evropské unie jsou nízké ve srovnání s dodávkami obilí z Ukrajiny, a zavedení cel je tak do značné míry pouze symbolické.

Ruská výzkumná společnost SovEcon uvedla, že to bude mít jen malý dopad na obchod s obilím a jeho ceny, vzhledem k tomu, že pouze 2 % ruských dodávek směřují do Evropy.

Na to, že ale v Evropě přebytek ruského obilí je, začátkem března na tiskové konferenci upozornil český ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL. Zdůraznil důležitost zastavení dovozu obilovin z Ruska. „Víme o tom, že v Evropě v tuto chvíli je poměrně výrazný nárůst dovozu obilovin a olejnin z Ruské federace. Já to považuju za něco, co je potřeba zarazit, a to v situaci, kdy agresor – Ruská federace – vede víc jak dva roky útočnou a agresivní válku vůči Ukrajině,“ uvedl ministr zemědělství a navrhl, jako jednu z možností, jak dovoz ruského obilí do Evropy zastavit, zařazení ruského obilí na sankční seznam.

„Jsme v kontaktu s ministrem zahraničních věcí a hledáme cesty, jak problém řešit na evropské úrovni... Cesty v tuto chvíli prověřujeme, jedna z nich by mohla být i taková, že by obiloviny byly zařazeny na sankční seznam," uvedl Výborný.

Zdůraznil nicméně, že konkrétně Českou republiku přebytek ruského obilí netrápí.

V souvislosti se stále probíhající ruskou agresí na Ukrajině však nevidí jediný důvod, proč by se dovozy ruských obilnin a olejnin do Evropy měly tolerovat.

Deník Financial Times uvedl, že se očekává clo na obiloviny z Ruska a Běloruska by mělo být ve výši 90 eur za tunu. To by podle úředníků obeznámených s plány zvýšilo ceny nejméně o 50 % a zlikvidovalo by poptávku. Clo ve výši 50 % by bylo uvaleno také na olejnatá semena a výrobky z nich.

Jeden z úředníků EU uvedl, že tyto částky jsou "přibližně správné", i když ještě nebyly dokončeny.

Jiný uvedl, že opatření bude mít pravděpodobně podobu cla, protože obchodní opatření vyžadují pouze většinovou podporu EU, na rozdíl od sankcí, které vyžadují jednomyslnost.

Dovoz obilovin a olejnin z Ruska do Evropské unie dosáhl v roce 2023 rekordních 4 milionů tun, což představuje 1 procento celkové spotřeby EU. Sazby by se vztahovaly na obilí určené k použití v 27členné EU a nevztahovaly by se na tranzit obilí přes blok do jiných zemí.

Proti environmentálním regulacím protestovali zemědělci jako v celé Evropě i v Polsku a právě polskému premiérovi Donaldu Tuskovi předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová minulý pátek sdělila, že "posuzuje možnost zavedení omezení dovozu zemědělských produktů z Ruska".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dodávky jsou tak nízké, že clo bude pouze symbolické ???????, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusechlestakov , 20.03.2024 7:43:19
Takže zase bruselská debilita o lejně.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…