Brutální Štěpán Kotrba: Co chce ten americkej slouha Hamáček s Foldynou řešit? Zato Lukáš Jelínek předsedu hájil

09.05.2018 17:50

Zatěžkávací zkouška pro sociální demokracii, nakolik dokáže unést tak výrazný názorový rozptyl dvou čelních představitelů. Tak hodnotí politický analytik Lukáš Jelínek střet předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který vyzývá místopředsedu Jaroslava Foldynu, aby se omluvil za incident, jehož byl v souvislosti s příjezdem Nočních vlků účastníkem. Štěpán Kotrba je zvědav, zda si druhý ze jmenovaných zachová pevné nervy a vydrží stát za svým názorem. Foldynou následně natočené video považuje Jelínek za ukázku originálního politického marketingu, ale obává se, že sociální demokracii tím voliče spíše odradí.

Brutální Štěpán Kotrba: Co chce ten americkej slouha Hamáček s Foldynou řešit? Zato Lukáš Jelínek předsedu hájil
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna a aktivista Martin Uhlíř se fyzicky střetli.

Předseda sociální demokracie Jan Hamáček se chystá uchlácholit ty, které rozlítilo počínání Jaroslava Foldyny po příjezdu ruského motorkářského gangu Noční vlci do Prahy. Původně sice upozorňoval, že jde o soukromou iniciativu jednoho ze členů vedení, ale pod tlakem médií a nejrůznějších komentářů přece jen obrátil. Za to, že se na pražských Olšanských hřbitovech, kam motorkáři přijeli uctít památku ruských vojáků padlých za druhé světové války, místopředseda ČSSD slovně i fyzicky střetl s protiruským aktivistou, ho stranický šéf vyzývá k omluvě. Navíc si chce na pátečním jednání stranického předsednictva s Foldynou o jeho nevhodném chování osobně promluvit.

„Myslím si, že to je zatěžkávací zkouška pro sociální demokracii, nakolik dokáže unést takovýto výrazný názorový rozptyl dvou čelních představitelů. Doposud jsme slýchali, že ta názorová pestrost sociální demokracii po sjezdu pomůže, že takto dokáže oslovit širší spektrum voličů. Teď ale vyvstala otázka, zda tato názorová pestrost už není za hranou, jestli už není kontraproduktivní při získávání voličů a zda nebude voliče spíše odrazovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický analytik Lukáš Jelínek, člen představenstva Masarykovy demokratické akademie, think-tanku blízkého sociální demokracii.

Půjde o zkoušku pevných nervů, zda v ní místopředseda ČSSD obstojí

Podle analytika Štěpána Kotrby, který se dlouhodobě věnuje ČSSD, budou nejbližší dny zkouškou pevných nervů místopředsedy. „A toho, zda si dokáže stát za svým názorem, nebo jestli se pokoří a sklopí uši a vocas. Jan Hamáček nebyl přítomen eskalaci té konfliktní situace, do níž byl Jarda Foldyna vyprovokován. Nemá se k tomu co vyjadřovat. Nechápu, co tenhle americkej slouha, člen představenstva americké politicko-vlivové organizace chce s Jaroslavem Foldynou řešit. Že narazil na agresivního provokatéra v agresivní situaci, ve které selhali hlavně policajti? To se může a mohlo stát každému. Stačí se podívat na videozáznam či na fotografie. Že se Foldyna nechoval a nechová kluzce jako Hamáček? To už tak u motorkářů bejvá. Ale pro mě je lepší politik a uvěřitelnější přímočarej motorkář a boxer Foldyna než tenhle odrostlej aparátčickej dorost,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Štěpán Kotrba.

Lukáš Jelínek má v tomto směru více pochopení pro postup prvního muže ČSSD. „První reakce pana Hamáčka na Foldynovu účast byla velmi smířlivá, když řekl, že je to jeho osobní občanský postoj, na který má právo, byť se s ním pan Hamáček neztotožňuje. Ale to bylo předtím, než došlo na té akci k výrazné konfrontaci. V okamžiku, kdy už k té konfrontaci došlo – myslím si, že je chyba, že k ní došlo, protože to skutečně může trochu zmást voliče, o které sociální demokracie stojí – tak je potom logické, že i předseda sociální demokracie zaujal mnohem jednoznačnější stanovisko. Ne k té samotné akci nebo účasti pana Foldyny na ní, ale k tomu incidentu, který tam proběhl,“ vysvětluje analytik.

Originální politický marketing, který ale může odradit možné voliče

Soudě podle videa, které Jaroslav Foldyna natočil v posilovně, se k žádné omluvě nechystá. „Tak jsem si přečetl, že Honza Hamáček říká, že jsem se choval nedůstojně jako místopředseda ČSSD, že jsem se hádal s aktivisty. S jakými aktivisty? S těmi, co organizují Majdan? Co jsou přisátí na neziskovky a na státní prachy? S těmi aktivisty, kteří skončili v policejním antonu? Já ne, já jsem neskončil v policejním antonu, já jsem se choval slušně. Já jsem jenom šel na hroby vojáků, kteří osvobodili tuto zemi. Bylo jich 140 tisíc,“ vysvětluje na videu. „Jo, že přijeli Noční vlci, ‚kontroverzní motorkářský gang‘… A kdo říká, že jsou kontroverzní? Česká média? Česká televize? Ti novináři, co lžou za prachy, jako když tiskne? A v čem jsou kontroverzní? Že jsou vlastenci, v tom jsou kontroverzní?“ diví se místopředseda ČSSD.

„Je to ukázka celkem originálního politického marketingu, který – zdá se – panu Foldynovi jde. Ale sociální demokracie je dnes v situaci, kdy potřebuje spíš voliče z nejrůznějších koutů k sobě přitahovat, a ne je odrazovat selektováním, že někoho označím za ukřičence, že se budu nedůvěřivě stavět k neziskovým organizacím a k médiím. Nevím, jestli tohle je právě ta cesta, jak učinit sociální demokracii více přitažlivou, více akceptovatelnou ve veřejném prostoru. A jsem zvědavý na to, jestli si dokážou pánové Foldyna a Hamáček vyříkat své rozpory mezi sebou, tak aby z toho vzešlo nějaké kompromisní, konsenzuální stanovisko, které dokážou komunikovat oba dva. Nebo jestli se ukáže, že i v nejužším stranickém vedení zůstane vykopaný hluboký příkop,“ poznamenává Lukáš Jelínek.

Hamáček není morální autoritou, ani si na ni nemůže hrát

Foldynovo natočené vysvětlení, proč se za incident nehodlá omlouvat včetně výpadů vůči aktivistům, médiím a jmenovitě České televizi, nachází ve Štěpánu Kotrbovi svého zastánce. „Plně s ním souhlasím. Nesnáším neziskové politicky prodejné děvky. Nesnáším aktivisty provokatéry. Nesnáším tu nenávistnou hysterii, kterou se snaží vyvolávat. A myslím si, že Hamáček není a nemůže si hrát na morální autoritu, která má právo kohokoliv peskovat a poučovat. Foldyna byl přinucen, aby se vyjádřil, a tak si vybral. Postoj, názor, stranu ve straně. Já ho vnímám na levici. A bude tam, i když třeba Hamáčci dovedou partaj ke dvěma procentům. Nejspíš pak Foldynu propagandisté v redakci zpravodajství a publicistiky České televize nebudou mít rádi. Nemají rádi ani mě. No a co?“ ptá se analytik.

Rozbuškou ke střetu dvou předních představitelů ČSSD se stala akce Nočních vlků, při níž má jít o uctění památky těch, kteří padli při osvobozování na našem území. Jedni ji vnímají jako ruskou propagandu, druhým naopak vadí, že se stává záminkou pro exhibici těch, kteří nenávidí vše ruské. „Tak samozřejmě že je to obojí. Je to vlastenecké gesto ruských motorkářů a protiněmecké, protifašistické gesto těch ostatních, kteří se účastní. Je to zároveň úcta oběti dědů a ukrajinského frontu maršála I. S. Koněva, občanská a vlastenecká výchova vnuků a pravnuků. Stejně jako Nesmrtelný pluk,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Štěpán Kotrba.

Běžný projev občanského aktivismu, na který média i politici naskakují

Upozorňuje na to, že pokud je někdo rusofob, vnímá jen ten aspekt ruský a vzpomíná na tanky z osmašedesátého. „Pokud měl někdo dědečka u Wehrmachtu nebo Waffen SS, může to vnímat jako rozdmýchávání ruského šovinismu a hájit grázly generála Vlasova. Mé předky osvobodila Rudá armáda, a tak se chodím každoročně poklonit na Smíchov, k tanku, kde už není tank 23. Natrhám na zahradě kytky šeříků, svážu je rudou stužkou a trikolórou a položím k pomníčku, který tam nechal vybudovat místostarosta Petr Lachnit. To byl také sociální demokrat,“ připomíná analytik.

„Součástí určité proputinovské propagandy jízda ruských motorkářů určitě je, ale to dění kolem mi přijde jako nafouknutá bublina. Kdyby si Nočních vlků politici a média nevšímali, tak by to byla jen jedna z řady občanských aktivit. Pak by možná Noční vlci zjistili, že jim výlet do Prahy za to ani nestojí nebo že jim my za to nestojíme. Považuji za úplně zbytečné, ať už ze strany médií nebo politiků, jako je pan Foldyna, naskakovat na podobné akce, které by podle mě měly zůstat jen běžným projevem občanského aktivismu, kdy nějací občanští aktivisté jsou pro a jiní proti. To by mi přišlo normální. Je zbytečné, že se to dostalo až do roviny velké politiky,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …