Brzy zemře, tvrdil brněnský radní o Zemanovi. Teď promluvil znovu. Došlo i na Sobotku

30.09.2018 10:38

Radní za hnutí Žít Brno Svatopluk Bartík, který se proslavil rozšířením zprávy, že prezident Miloš Zeman má rakovinu a do několika měsíců zemře, si na svém sdělení dodnes trvá, byť ho na sociální síti Facebook skryl očím veřejnosti.

Brzy zemře, tvrdil brněnský radní o Zemanovi. Teď promluvil znovu. Došlo i na Sobotku
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Svatopluk Bartík v rozhovoru pro server Seznam zprávy.cz konstatoval, že hnutí Žít Brno, kterého nikdy nebyl členem, vyhořelo. Voliči do něj prý v roce 2014 vložili příliš mnoho očekávání. Požadovali splnění i těch slibů, které kandidáti hnutí nikdy nedali. To byl jeden důvod, proč hnutí zklamalo. Další důvod podle Bartíka tkví v osobních sporech v hnutí a v tom, že se nedokázalo proměnit na standardní politickou stranu. Má však také za to, že se řada věcí hnutí v Brně podařila, kupříkladu navracení bezdomovců do běžného života.

Brno je podle Bartíka městem se zvláštní atmosférou, ve kterém se dobře žije. Založili se o to všichni politici za posledních 25 let, včetně primátora Petra Vokřála z hnutí ANO.  

Ve druhé polovině rozhovoru se vyjádřil také ke své zprávě z loňského roku, kdy na sociální síti Facebook napsal, že prezident Zeman trpí rakovinou, odmítá léčbu a do několika měsíců zemře. Ocitl se kvůli tomu před soudem. Řízení v této věci pokračuje a Bartík prý nesmí mluvit o věcech, které jsou ve spisu. Nepochybuje však o tom, že dříve či později se k české veřejnosti informace dostanou.

„Zrovna dneska jsem o té věci zase komunikoval se svým advokátem, takže k tomu nemůžu vůbec nic říct. Ale dozvíme se to určitě, nějaké závěry časem budou," podotkl Bartík. Na svém sdělení z listopadu loňského roku si prý i dnes trvá, byť je rád, že se nenaplňuje. „Určitě lituju té formulace, to bych dneska psal asi jinak... Stále si za tím ale stojím, nepřeji prezidentovi nic zlého. Tehdejší prognóza se vztahovala k tomu, že v tu chvíli odmítal léčbu. Situace se od té doby nepochybně změnila," uvedl Bartík.

Když se rozhovor blížil ke konci, Bartík potvrdil, že v roce 2014 byl jedním z poradců tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v otázkách boje proti korupci. Se samotným premiérem prý v podstatě nepřicházel do styku, komunikoval jen s jeho poradci. Jako člověk, který ČSSD delší dobu sleduje, má za to, že jde o rozdělenou stranu s několika tvářemi, ve které Sobotka nikdy neměl příliš silnou pozici.

„ČSSD procházela a do dneška prochází totálním vnitřním rozpadem. Má několik tváří, je nečitelná. Ty z mého pohledu takové ty nejzdravější tendence, takové ty liberálně demokratické, tam zacházejí na úbytě. On (Sobotka) byl jejich součástí. Neměl nikdy extra silnou pozici ve straně, protože nepatřil ani k exkomunistům, ani k národním konzervativcům a podobně a nepodařilo se mu tu stranu zkonsolidovat. A samozřejmě to vládnutí s Andrejem Babišem (ANO), který měl špičkový PR, bylo další součástí toho výsledku," poznamenal Bartík s odkazem na neslavnou prohru ČSSD ve sněmovních volbách v roce 2017, kde sociální demokracie nedostala ani 8 procent hlasů. Tento výsledek jde podle Bartíka za Sobotkou.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…