Bublan pro rozhlas: Lang nám vysvětlení k odposlechům musí dát

27.03.2012 10:37

Český rozhlas připomněl, že si poslanci ze sněmovní komise pro kontrolu BIS na odpoledne pozvali ředitele Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa. Má vysvětlit okolnosti kolem odposlechů exprimátora Pavla Béma a podnikatele Romana Janouška. Podle člena této komise Františka Bublana ale bude těžké prokázat, že původní nahrávky pořídila BIS. Ředitel BIS jim však vysvětlení podat musí.

Bublan pro rozhlas: Lang nám vysvětlení k odposlechům musí dát
Foto: Archiv
Popisek: Mobilní telefon - ilustrační foto.

Poslanci z komise pro kontrolu BIS se dnes šéfa tajné služby Jiřího Langa chtějí zeptat na možný únik informací z tajné služby do agentury ABL v souvislosti s odposlechy telefonátů bývalého pražského primátora Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem.

„Podle statutu a zákona o kontrole BIS ředitel musí podat informaci k nějaké aktuální situaci, která zasahuje do veřejného života a kde je určité podezření, že buďto služba selhala nebo došlo k nějakému pochybení třeba v podobě úniku informací. Proto tady to vysvětlení si vyžádat můžeme a ředitel nám musí odpovědět,“  řekl rozhlasu člen zmiňované komise František Bublan.

Podle něj bude ale bude těžké prokázat, že původní nahrávky pořídila BIS. 

"To my můžeme těžko dokázat. O tom se musí přesvědčit především BIS sama, aby rozpoznala, zda to pochází od nich nebo z nějakého jiného zdroje. Pravděpodobně původ je z BIS. Neříkám, že pak došlo k nějaké další selekci u jiného držitele těchto nahrávek, což je docela možné,“ uvedl dále Bublan. 

Poslanci se ale podle něj budou zabývat také obsahem toho, co služba zjistila. „Otázky půjdou tímto směrem. Zda když služba disponovala těmito informacemi, co s nimi udělala. Zda informovala vládu, případně policii,“ dodal Bublan. 

Zpravodajských informací tam jsou jen desítky

Poslanec také pro rozhlas zmínil jednu překvapivou věc. Týká se informací, s níž přišel v úterý deník Mladá Fronta Dnes. Informoval totiž, že prezidentovi a členům vlády předala BIS v roce 2007 více než 800 dokumentů, v roce 2008 přes 700 a o rok později téměř 750. Pro deník to řekl mluvčí služby Jan Šubert. Neřekl však, jaké podrobnosti ve zprávách byly. Podle deníku je ale málo pravděpodobné, že by zprávy obsahovaly přímo přepisy telefonních hovorů mezi Bémem a Janouškem, o nichž BIS však tvrdí, že od ní neunikly.

„Těch 800 zpráv je trochu zavádějící číslo, neboť většinu informací tvoří výsledky prověrky pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Ryze zpravodajských informací tam je daleko méně, jsou to tak desítky a možná ani to ne,“ podotkl pak k této informaci Bublan.

Dolejš: Ohrožuje to samu podstatu demokracie

 Že podezření je skandální a mělo by se vysvětlit, o tom je přesvědčen i předseda komise pro kontrolu BIS Richard Dolejš (ČSSD).

„Pokud se podezření zakládá na pravdě, tak to ohrožuje samu podstatu demokracie v České republice. Protože není možné, aby v tomto státě byla propojená zpravodajská služba a soukromá bezpečnostní agentura,“ řekl rozhlasu Dolejš.

I on však uvedl, že poslanci dostanou dnes základní informace. „Položíme otázky a ty otázky se budou týkat právě i toho, zda BIS prováděla zpravodajskou činnost směrem k mafiánským strukturám v Praze a zda předložila závěry vládním činitelům,“ dodal socialista Dolejš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…