Bude Ester Ledecká závodit za jinou zemi? Sekretář lyžařského svazu přišel do rádia vysvětlovat, o co jde v jejich sporu

06.09.2018 18:46

Dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká a Český lyžařský svaz se snaží zahnat spor o reprezentační smlouvu. Strany se přely o peníze a také o sponzorské smlouvy. Podařilo se vyjednat smír, nebo stále hrozí, že by Ester Ledecká nemusela závodit pod vlajkou České republiky? To objasnil ve čtvrtečním pořadu 20 minut Radiožurnálu generální sekretář Českého svazu lyžařů Jakub Čeřovský.

Bude Ester Ledecká závodit za jinou zemi? Sekretář lyžařského svazu přišel do rádia vysvětlovat, o co jde v jejich sporu
Foto: Vít Hassan
Popisek: Dvojnásobná zlatá medailistka ze zimní olympiády 2018 Ester Ledecká

„Pevně věříme, že se nakonec s Ester Ledeckou dohodneme. Dnes proběhlo jednání, ale v jeho rámci jsme se zatím nedohodli,“ řekl v úvodu Čeřovský s tím, že v jednání jsou však i nadále obě strany ochotné pokračovat. Na čem se prý ale určitě už dohodli, je to, že nebudou mediálně dále komentovat žádné výstupy. „Nebudeme se ani jakkoli vyjadřovat k podepisovaným smlouvám,“ uvedl Čeřovský.

Termín, dokdy by obě strany měly rezprezentační smlouvu podepsat, si podle Čeřovského slov prozatím strany neurčily. „Nechci, aby tady vznikala zase spekulace, že někoho někam tlačíme. Je to otevřená záležitost,“ řekl a dodal, že je skutečně rád, že je vše zase u jednacího stolu.

V médiích se objevily informace o tom, že podstata sporu byla ve výši příspěvků Ester Ledecké a také sponzorské smlouvy. Jestli to bylo skutečně tak, však Čeřovský, jak již avizoval, odmítl komentovat. „Ke smlouvě už se vyjadřovat nebudu, aby to bylo férové, dohody platí,“ zdůraznil.

Za působení Čeřovského na Svazu lyžařů, což je pět let, nikdy nedošlo prý k tomu, že by se stalo, že by některý z reprezentantů smlouvu neuzavřel. „V podstatě je to první záležitost, kde se to řeší mediálně. Historicky jsme to řešili dlouhodobě, ale nakonec jsme se vždy s každým dohodli a pevně věřím, že se dohodneme i nyní,“ řekl Čeřovský a připomněl, že v minulosti tu byly obdobné známé kauzy u Jakuba Jandy či Kateřiny Neumannové.

Kvůli vzniklým neshodám otec Ester Ledecké Janek Ledecký říkal, že si umí představit, že by jeho dcera mohla závodit za jinou zemi, než je Česká republika. To ale podle Čeřovského není tak snadná záležitost. „V podstatě ta pravidla Mezinárodní lyžařské federace jsou nastavena tak, aby pokud možno k ničemu takovému vůbec nedocházelo,“ uvedl s tím, že člověk musí mít občanství dané země, za kterou by eventuálně závodil. „Pak v té zemi musí mít také dva roky adresu předtím, než podá žádost. K té se pak pravidelně na jaře schází Mezinárodní lyžařská federace a tyto záležitosti řeší,“ uvedl.

Pokud je souhlas obou národních svazů, mezi kterými ke změně dochází, je to prý poměrně jednoduché a v následující sezóně může lyžař jezdit. Pokud však jedna strana nesouhlasí, tak to trvá dvanáct měsíců od ukončení aktuální zimní sezóny. „Pokud oba svazy souhlasí, to celé stejně trvá minimálně dva roky,“ zdůraznil.

Otec Ledecké si opakovaně v rozhovorech pro média stěžoval na to, že jeho dcera neměla dostatečnou podporu českých sportovních organizací ve své kariéře a finanční zátěž nesla rodina. Do kariéry své dcery prý rodina investovala dvanáct milionů korun. „Chápu, že každý rodič, který musí platit nějaké finanční prostředky, by byl hrozně rád, kdyby nemusel, a Svaz, potažmo stát, mu umožnil ten sport mít stoprocentně zabezpečený,“ řekl Čeřovský a doplnil, že přesná čísla už prezentovali a každý si může udělat obrázek sám.

„Je složité být alpský lyžař a snowboardista, je to finančně náročné. Jsou to disciplíny, které se nám dlouhodobě nedaří plnohodnotně zajistit v rámci Svazu lyžařů,“ připomněl. Svaz však čelil kritice i od dalších sportovců, například v případě Šárky Záhrobské, kde se také objevovala kritika, že vyrostla navzdory systému.

„My si Šárky, nyní Strachové, i Ester Ledecké velmi vážíme za to, co pro Svaz lyžařů a Českou republiky udělaly. My ale nevedeme spor s nimi. Ten spor je vždy veden se zástupci těchto sportovců, kde si každý hájí své pozice a zájmy,“ uzavřel s tím, že na kritiku jsou od sportovců zvyklí, jelikož vždy, když dojde k nějakému prudkému úspěchu, se představy liší a je třeba se dohodnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…