Budoucí ministr financí Fischer: Své dluhy uhradím do úterý

08.07.2013 16:02

Příští ministr financí a neúspěšný kandidát na prezidenta Jan Fischer do úterý splatí dluhy z prezidentské kampaně, které dosud činily pět milionů korun. Řekl to dnes novinářům poté, co designovaný premiér Jiří Rusnok oznámil, že Fischer bude v jeho úřednické vládě ministrem financí a vicepremiérem.

Budoucí ministr financí Fischer: Své dluhy uhradím do úterý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

"Tohle je můj závazek soukromý, s kterým se samozřejmě v nejbližší době vyrovnám, pokud ne dnes, tak zítra (v úterý). Ta jednání pokročila tak, jak jsem sliboval. Jména sponzorů uvidíte na transparentním účtu," odpověděl Fischer novinářům na otázku, jak bude schopen spravovat státní finance, když jeho prezidentská kampaň skončila v milionových dluzích. Poslední pohyb na Fischerově účtu je z minulého týdne, kdy na něj přišel dar ve výši jednoho milionu a naopak zhruba půl milionu korun odešlo na uhrazení reklamních služeb. Milion Fischerovi poslal Daniel Paľko, předseda představenstva právnické firmy BSP Lawyer Partners, který dar už dříve slíbil.

O problémech s vyrovnáváním závazků hovořil Fischer i se svým příštím šéfem Rusnokem. "Samozřejmě, že jsme mluvili o všech aspektech jeho angažmá. Pan expremiér mě ujistil, že ta věc je v pokročilém stadiu dořešení. Já nemám důvod mu nevěřit a to je pro mě dostatečná záruka," uvedl k tomu dnes Rusnok.

Jeho kandidatura skončila s pětimilionovým dluhem

Fischer se také vyjádřil k ostrým sporům, které během volebního klání vedl s pozdějším vítězem prvních přímých voleb hlavy státu a současným prezidentem Milošem Zemanem. "Kampaň je pryč, kampaň skončila," nechal se slyšet s tím, že záležitost považuje za uzavřenou.

"Samozřejmě stojím o to, aby prezident republiky podporoval ministerstvo financí a ministra financí, to je naprosto logické, a aby s ním uměl být v kontaktu. To si myslím, že půjde," řekl také Fischer, který Zemana před druhým kolem prezidentské volby překvapivě nepřímo podpořil. Dnes svou "údajnou podporu" Zemana označil za "veliký mýtus". Svým voličům tehdy prý jasně řekl, že jsou zcela svobodní a že jim nebude dávat žádné rady. Zároveň oznámil, že ve druhém kole nebude volit Zemanova konkurenta a nyní ministra zahraničí v demisi Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Fischerova kandidatura na hlavu státu skončila s pětimilionovým dluhem. Jako jediný z devítky kandidátů dluhy nesplatil ani po uplynutí zákonné lhůty. Nedávno uvedl, že neuhrazené finance zaplatí do 26. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…